Bijzonder zo’n nest
Hmm.. de keren dat ik tussen het schrijven van m’n scriptie door even naar de live beelden kijk, zie ik eigenlijk alleen maar een leeg nest! Waar zijn meneer en mevrouw havik gebleven? Voor het overgrote deel staar je naar een indrukwekkend, maar toch leeg nest. Nou, eigenlijk des te leuker om hier dan iets over te leren dacht ik zo, toch?!
Stukje geschiedenis
Voor de mensen die net zo nieuw zijn bij Beleef de Lente als ik, bij deze even een stukje geschiedenis; het nest dat we volgen was in eerste instantie een haviksnest. Echter, in 2017 hadden meneer en mevrouw zeearend dit nest gekraakt. Vorig jaar was het wachten op de terugkeer van de koning van Nationaal Park de Alde Feanen. Maar, blijkbaar hadden de zeearenden hele andere plannen; ze besloten verderop opnieuw een haviksnest te kraken en hier een nieuw nest in te bouwen. Zo ontstond de eerste woningruil: het oude nest van de zeearenden werd door ‘onze’ haviken gekraakt en legde hier vervolgens 4 eieren.
Kraken is niet nieuw
De havik nestelt vaak in naaldbomen en loofbomen. Het nest wordt vaak meerdere jaren achter elkaar gebruikt. De havik is dan ook een honkvaste vogel; dit betekent dat ze jaarrond aanwezig zijn in de omgeving van hun territorium. Het nest dat ze maken is groot, met een basis van stevige takken. Ook kraken ze wel eens nesten van andere roofvolgels en lappen deze vervolgens op.
Fun fact: beschermende bovenbuurman
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat kolibries veilig nesten kunnen bouwen in bomen waar een haviksnest in de top zit, omdat haviken de grootste natuurlijke vijanden van de kolibrie zouden afschrikken: de gaai. Deze kleurrijke dief heeft het vaak gemunt op de eieren van de kolibrie. Omdat haviken hun prooien vaak horizontaal of van bovenaf aanvallen, vermijden gaaien voornamelijk de zone tussen het haviksnest en de grond. Hier bouwen de kolibries dan weer graag hun nest, om zo de gaai te kunnen ontlopen. “Gaaien dienen namelijk als voedsel voor haviken en de eieren van kolibries zijn te klein voor haviken om interessant te zijn; ze moeten er te lang naar zoeken”, aldus hoofdonderzoeker Harold Greeney. Handig zeg, zo’n haviksnest!