De tijd begint te dringen
Ha! We snappen er niks van, maar niks mooier dan dit. Mensen geven tips en trekken die later weer in. Ze zijn ervan overtuigd dat de zeearenden een ei hebben, maar vervolgens zit het vrouwtje een uur lang met haar man verliefd te zijn op een tak. Maar dan wordt het ei toch te koud?
Een collega van een ander landschap heeft namelijk een broedende zeearend in het terrein, waarbij het vrouwtje steevast op haar nest mét ei blijft zitten om deze lekker warm te houden. Zo zie je maar weer, die van ons is steevast druk met flikvlooien, ‘proef’-broeden, takken goed neerleggen, paren, roepen etc.
11-stedentocht
Weer andere mensen bellen en zeggen dat het nu toch echt wel de zeearend wordt hoor, terwijl op die dag het vrouwtje bijna de hele dag op het nest verblijft zonder webcam. Het lijkt de 11-stedentocht wel, één dikke nachtvorst en iedereen is er van overtuigd ‘it giet oan’!
Opschieten
Maar één ding is wel zeker. Willen de haviken nog wat bereiken, dan moeten ze nu toch echt wel beginnen met het nest geschikt te maken aan hun formaat. Haviken leggen namelijk meestal het eerste ei vanaf eind maart t/m half april. En tot mijn verrassing leek dit gisteren ook serieus te gebeuren. De havik was druk bezig met het verder opbouwen van het nest en ook vanmorgen waren ze druk in de weer. Nest opbouwen, de nestkom kleiner maken, zodat het straks mooi past. Op het moment dat het zeearend-mannetje verschijnt en zich er mee wil bemoeien, wordt deze ook feller aangevallen dan de weken ervoor.
Soap
Maar dan worden de rollen toch weer omgedraaid. Zijn de haviken net even weg, komen daar meneer en mevrouw zeearend weer op het nest met de webcam. Het nest moet namelijk wel lekker ruim en groot genoeg worden opgebouwd. Tsja… de tijd begint voelbaar te dringen bij beide paren. En alles wat wij kunnen doen is fantaseren over hoe deze soap afloopt. Dat het ons (zowel roofvogel als mens) bezig houdt is een feit!