Gaat ‘onze’ kerkuil dit jaar weer broeden?
De nestkast is nog leeg, maar beide uilen zijn wel al aanwezig op de zolder van de kapschuur van It Fryske Gea in Earnewâld. Ze zitten veel naast elkaar te slapen met altijd de ogen op een kier om alles in de gaten te houden. Het is dan ook nog even spannend of ze er dit jaar weer gaan broeden.
Als je beide kerkuilen goed bekijkt dan valt op dat de één bijna witte is en de andere donker van kleur. Handig om te weten is dat de mannetjes vaak licht van kleur zijn de vrouwtje donker, zo kan je ze mooi uit elkaar houden. Slapen doen ze dus goed, maar of ze dit jaar ook gaan broeden? We hopen uiteraard van wel. Het is dan wel zo dat alleen het vrouwtje broedt en het mannetje voor de aanvoer van voedsel in de vorm van muizen zorgt. Ook dit helpt om het mannetje en het vrouwtje beter uit elkaar te houden.
Volop voedsel vanuit de Alde Feanen
Zoals het nu lijkt, wordt het een goed muizenjaar. Er zijn volop veldmuizen, wat het hoofdvoedsel van de kerkuil is. Deze zijn in de wijde omgeving van de kapschuur in de omliggende terrein veel te vinden.
Hoe we weten of ze gaan broeden?
Als het vrouwtje in goede conditie is zal ze de nestkast opzoeken. Ze laat dan het mannetje de prooien brengen en jaagt zelf niet veel meer. Maar het is nog vroeg in het seizoen, dus we moeten nog even geduld.
Leuk weetje: in goede muizenjaren worden de eerste eieren in april gelegd en soms al in maart.