Muizen, en nog eens muizen!
Het gaat goed met de kerkuil in Earnewâld. De prooien, die binnengebracht worden in het nest, zijn hoofdzakelijk veldmuizen. Vooral van de kleigebieden komen berichten dat het wemelt van de veldmuizen. Overdag worden ze in de weilanden gezien. De tafel staat gedekt voor alle muizeneters, zoals kerkuil, ransuil, velduil, grote zilverreiger, roofvogels (o.a. torenvalk, buizerd en kiekendief) en zelfs meeuwen.
Grote trek!
De jongste uilen moeten nog gevoerd worden, terwijl de oudste de prooien in zijn geheel naar binnen werken. Er is een aanbod van kleine en grote veldmuizen: de grootste jongen krijgen al dikke prooien te verwerken, terwijl de kleinere jongen wat kleinere. En natuurlijk nog wat andere muizen, zoals de spitsmuizen en bosmuizen.
Het vrouwtje zit vaak buiten de kast te wachten op prooien van het mannetje. Echt jagen doet ze nog niet, want ze moet de kleinsten nog voeren. Per nacht worden er ongeveer 20 muizen verorberd. Dat zal oplopen naar zo’n 30 tot 40 prooien per nacht.
Hoge gewichten van de jongen
Er zijn al veel jongen en grote legsels in de provincie (vooral op de klei en het veen) geringd en de gewichten zijn vaak boven de 400 gram! Normaal is dat rond de 300 gram. Johannes de Haan meldde dat in het noorden een nest met drie grote jongen zijn geringd, terwijl het wijfje al weer op eieren zit! Dat is héél vroeg! In Grou heb ik 7 jongen geringd, die allen een gewicht boven de 400 gram hadden. Tot nu toe gaat alles boven verwachting goed!