'De vogelgeluiden in het voorjaar, de sfeer, de mensen die bij de hekken staan te genieten… Een Fryslân zonder weidevogels kan ik me niet voorstellen.'

NU: kaartjesactie voor de film Grutto!
Word beschermer en reserveerDe grutto voelt zich thuis in een levendig landschap vol kruidenrijk grasland, met insecten en een gezond bodemleven. Elk jaar worden er in ons land te weinig grutto’s groot. Ook andere weidevogels zoals kievit, tureluur en scholekster gaat het niet voor de wind. Om ze te helpen overleven, is het belangrijk dat we ze goed beschermen. Voldoende rust, veiligheid en voedsel is een must. Wij weten wat ze nodig hebben. Op de belangrijkste broedlocaties nemen we daarom speciale maatregelen. Help ook mee een veilige kraamkamer voor de grutto in te richten!
Sinds 1970 zijn we 75% van alle Nederlandse grutto’s kwijtgeraakt. De voortplanting is te laag en ze krijgen hun kuikens niet groot.
Door menselijk ingrijpen staat de biodiversiteit onder druk. Het ecosysteem van bodemleven, flora, insecten en vogels is in onbalans.
85% van alle grutto’s broedt in Nederland en meer dan 60% in het Noorden. Zonder extra bescherming verdwijnt onze nationale vogel en ook de bûnte greide.
'De vogelgeluiden in het voorjaar, de sfeer, de mensen die bij de hekken staan te genieten… Een Fryslân zonder weidevogels kan ik me niet voorstellen.'
It Fryske Gea bundelt haar krachten met Het Groninger Landschap en Landschap Noord-Holland. Met de campagne ‘Geef de grutto een thuis om groot te worden’ vragen we extra aandacht voor de grutto en onze weidevogelgebieden. In de campagne is de grutto boegbeeld: als de grutto kan overleven, kunnen andere weidevogels dat ook. Samen met andere natuurbeheerders, collectieven en boeren dragen we de verantwoordelijkheid voor het thuis van de grutto bij ons in de provincie.
Lees de verhalen van beschermers in het veldMaandelijkse update in je mailbox!
De meeste grutto’s broeden nu nog, maar de vroegste nesten zijn eind april al uitgekomen. Heb jij weleens zo’n prachtig donzen kuiken door het veld zien lopen? Druk alarmerende grutto’s verraden dat er kuikens zijn. Vaak staat één oudervogel op een hoog punt – een hek of een paaltje – zodat hij de omgeving in de gaten kan houden, terwijl het kroost, begeleid door de andere partner, voedsel zoekt. Je kunt de grutto’s in deze tijd vanaf enkele meters afstand zien. Met luid geroep proberen ze alles en iedereen die nadert te verjagen. Zodra de ouder waarschuwend krijst, drukken de jongen zich in het hoge gras of een greppel om dekking te zoeken.
De grutto is hoofdrolspeler in de nieuwe film van Ruben Smit. De crew volgt zijn reis van Senegal via Portugal naar Nederland en Estland. Het gaat over de strijd die de grutto moet voeren om te overleven in een consumptiemaatschappij, maar ook over mensen die hem willen beschermen en hoe moeilijk dat is. It Fryske Gea heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de film. Het is belangrijk dat dit verhaal wordt verteld voor de toekomst van onze nationale vogel. Daarnaast levert het unieke beelden op, waarvan je alleen maar kan genieten! Help mee én profiteer van de speciale kaartjesactie van It Fryske Gea voor de bioscoopfilm die in juli in première gaat!
We doen er zo veel aan en toch zien we het aantal grutto’s in Nederland alleen maar teruglopen. Er is verandering op grote schaal nodig om écht het verschil te kunnen maken. Aanvalsplan Grutto biedt dit: eindelijk serieus toekomstperspectief voor weidevogels op het platteland. Dit jaar gaan we in de aanval en start de uitvoering in Fryslâns meest kansrijke gebieden!
Lees meer over ons aanvalsplanOnze weidevogelexperts doen alles voor een veilig grutto-thuis, maar zien ook nog veel kansen voor verbetering.