'De vogelgeluiden in het voorjaar, de sfeer, de mensen die bij de hekken staan te genieten… Een Fryslân zonder weidevogels kan ik me niet voorstellen.'

NU: kaartjesactie voor de film Grutto!
Word beschermer en reserveerDe grutto voelt zich thuis in een levendig landschap vol kruidenrijk grasland, met insecten en een gezond bodemleven. Elk jaar worden er in ons land te weinig grutto’s groot. Ook andere weidevogels zoals kievit, tureluur en scholekster gaat het niet voor de wind. Om ze te helpen overleven, is het belangrijk dat we ze goed beschermen. Voldoende rust, veiligheid en voedsel is een must. Wij weten wat ze nodig hebben. Op de belangrijkste broedlocaties nemen we daarom speciale maatregelen. Help ook mee een veilige kraamkamer voor de grutto in te richten!
Sinds 1970 zijn we 75% van alle Nederlandse grutto’s kwijtgeraakt. De voortplanting is te laag en ze krijgen hun kuikens niet groot.
Door menselijk ingrijpen staat de biodiversiteit onder druk. Het ecosysteem van bodemleven, flora, insecten en vogels is in onbalans.
85% van alle grutto’s broedt in Nederland en meer dan 60% in het Noorden. Zonder extra bescherming verdwijnt onze nationale vogel en ook de bûnte greide.
'De vogelgeluiden in het voorjaar, de sfeer, de mensen die bij de hekken staan te genieten… Een Fryslân zonder weidevogels kan ik me niet voorstellen.'
It Fryske Gea bundelt haar krachten met Het Groninger Landschap en Landschap Noord-Holland. Met de campagne ‘Geef de grutto een thuis om groot te worden’ vragen we extra aandacht voor de grutto en onze weidevogelgebieden. In de campagne is de grutto boegbeeld: als de grutto kan overleven, kunnen andere weidevogels dat ook. Samen met andere natuurbeheerders, collectieven en boeren dragen we de verantwoordelijkheid voor het thuis van de grutto bij ons in de provincie.
Lees de verhalen van beschermers in het veldMaandelijkse update in je mailbox!
Aan het eind van deze maand zijn bijna alle oude grutto’s alweer uit ons land vertrokken om te overwinteren in Afrika. Jonge grutto’s proberen nog snel hun reserves aan te vullen voor hun lange reis. Dit is erg belangrijk voor hun overlevingskans. Je kunt goed aan het achterwerk van een grutto zien of hij klaar is om te vertrekken: zijn vet hoopt zich tussen zijn staart en poten op. Nadat ze zich hebben volgevreten, vertrekken de grutto’s in groepen naar het Zuiden. Oudere vogels verlaten ons land apart van de jongen.
Grutto! is de nieuwste productie van Ruben Smit Productions en gaat 7 juli landelijk in première. Op 11 en 12 juli organiseert It Fryske Gea twee regionale premières in bioscoop De Bios in Drachten. Onder alle leden van It Fryske Gea verloten wij kaarten als verrassing en bedankje voor hun steun. Maar ook nieuwe leden maken kans! Word voor vrijdag 8 juli lid en wie weet zit jij straks in de zaal. De verloting is op vrijdag 8 juli.
We doen er zo veel aan en toch zien we het aantal grutto’s in Nederland alleen maar teruglopen. Er is verandering op grote schaal nodig om écht het verschil te kunnen maken. Aanvalsplan Grutto biedt dit: eindelijk serieus toekomstperspectief voor weidevogels op het platteland. Dit jaar gaan we in de aanval en start de uitvoering in Fryslâns meest kansrijke gebieden!
Lees meer over ons aanvalsplanOnze weidevogelexperts doen alles voor een veilig grutto-thuis, maar zien ook nog veel kansen voor verbetering.