DIY winter – boom maken van takken
In de winter zijn de meeste loofbomen kaal, ze hebben in de herfst hun bladeren laten vallen. Als ze dat niet zouden doen, overleven ze de winter namelijk niet! Maar nu ze zo kaal zijn, kun je ze ook eens goed bekijken. En liggen er ook veel losse takken onder de boom? Daar kun je zelf een boom van maken!
Waarom zijn de bomen kaal?
Het is dus heel belangrijk dat een boom zijn bladeren verliest. Een boom met bladeren heeft veel water nodig. Want via de huidmondjes van de bladeren (dit zijn ieniemienie gaatjes die je met het blote oog niet ziet) verdampt het water in de boom.
In de winter wordt de grond koud, als dit kouder wordt dan 4 graden Celsius, kunnen boomwortels geen water meer opnemen. En dat betekent dat de boom uitdroogt, tenzij hij al z’n bladeren laat vallen. Dus dat zit slim in elkaar.
En de naaldbomen dan?
De meeste naaldbomen verliezen het hele jaar door naalden, die dan weer worden aangevuld. De naalden gaan een tot vier jaar mee. In de winter blijven naaldbomen groen. De smalle naalden hebben een kleiner verdampingsoppervlakte dan bladeren en een waslaagje dat voorkomt dat er veel water verdampt. Het kost minder energie om de naalden te behouden dan om in het voorjaar alle naalden in een keer weer opnieuw te maken.
Aan de slag!
In de winter staan de bomen eigenlijk in hun blootje. Nu kun je de takken goed bekijken. Elke tak is weer vertakt in kleinere twijgjes. Kijk goed naar de bomen en maak op de grond een boom na, met afgevallen takken en twijgjes.
In het jeugdblad Kids-Gea! staat nog veel meer leuks voor kinderen! Te verkrijgen bij een lidmaatschap van It Fryske Gea.