DIY lente – Paardenbloemjam maken
In de weilanden, grasvelden, gazons en bermen zie je ze nu volop. Met hun prachtige gele kleur zijn ze niet te missen: paardenbloemen! Ze bloeien uitbundig vooral van maart tot mei. Paardenbloemen zijn niet alleen prachtig van kleur, ze zijn ook nog eens gezond. Wist je dat je van paardenbloemen jam kunt maken? Dat gaan we vandaag eens uitproberen!
Wat heb je nodig?
- paardenbloemen
- citroen
- sinaasappel
- geleisuiker
- schaal
- pot met deksel
- zeef of theedoek
- pannetje
- warmtebron
- uitgekookte jampotjes
Aan de slag!
- Pluk een flinke schaal openstaande bloemhoofdjes van paardenbloemen (op een schone plek). Niet schoonspoelen, want dan spoel je de smaak weg. En die willen we juist bewaren.
- Knip van elk bloemhoofdje alles wat geel is af en doe dit in een afsluitbare pot (zo min mogelijk groen).
- Doe enkele schijfjes citroen en sinaasappel bij het geel van de paardenbloemen. Giet er kokend water op, zodat alles net onder staat. Doe het deksel erop en dan moet je even 24 uur geduld hebben.
- Vang na het intrekken het vocht op door een zeef of theedoek. Meet in een maatbeker hoeveel vocht je hebt en doe in een pannetje.
- Voeg geleisuiker toe (300 ml vocht + 400 g geleisuiker) en breng aan de kook, vier minuten laten doorkoken.
- Schenk de hete jam in uitgekookte jampotjes, deksel erop en laten afkoelen.
En daarna: smullen maar!
In het jeugdblad Kids-Gea! staat nog veel meer leuks voor kinderen! Te verkrijgen bij een lidmaatschap van It Fryske Gea.