Rugzakroutes
Wegens Corona momenteel niet mogelijk.
Zelf de weg vinden in De Alde Feanen één van de grootste moerasgebieden van Noordwest Europa of op zoektocht naar witte damherten in het Ketliker Skar. It Fryske Gea heeft in twee natuurgebieden rugzakroutes uitgezet. Hierbij speuren de kinderen het gebied af naar routepaaltjes en voeren daar opdrachten uit zoals waterbeestjes vangen, roofvogels spotten, spoorzoeken of het weer voorspellen.
Onze rugzakroutes
… zijn voor verschillende leeftijden en erg leuk als kinderfeestje!. Onder begeleiding van een ouder of leerkracht wordt onderzoek gedaan naar de natuur en de dieren die er leven. Dit doen we aan de hand van doe-opdrachten. De kinderen krijgen een rugzak vol interessant onderzoeksmateriaal mee, zoals een opdrachtenboekje, routekaart, schepnet en/of verrekijker. Afhankelijk van de route wordt er bij afloop een coole oorkonde uitgereikt!
Interesse?
In Nationaal Park De Alde Feanen hoef je niet te reserveren. Bij de balie helpen we je graag verder tijdens de openingstijden van ons bezoekerscentra. Voor de rugzakroute in het Ketliker Skar, bel of mail met één van onze medewerkers.
Prijs per kind: leden en onderwijs € 2 ,- en niet-leden: € 2,50,-
Wij bieden 7 leuke en leerzame rugzakroutes. Eén in natuurgebied Ketliker Skar (vlakbij Heerenveen) en zes in Nationaal Park De Alde Feanen (vlakbij Earnewâld).
1. Natuurroute, 2. Fûgelpaad, 3. Avonturenpad, 4. Klein kikkerpad, 5. Kikkerpad en 6. Otterpad.
1. Natuurroute in Ketliker Skar (7 – 12 jaar / 1,5 – 2 uur)
Plotseling zien we iets groots in de bossen bewegen! Niet schrikken, het zijn de hulpboswachters van It Fryske Gea: de (witte) damherten. Deze elegante en snelle dieren helpen mee om het bos mooi en open te houden. Als je heeeel stil bent dan is er een grote kans dat je ze treft tijdens het Avonturenpad door het Ketliker Skar. Maak kennis met de damherten, voorspel het weer, speur naar sporen van wilde dieren, bestudeer griezelige insecten, spot roofvogels en leer geblinddoekt bomen herkennen.
Route: de Natuurroute gaat door het bos met oude beukenlanen en langs heidevelden. De route start bij informatiecentrum ‘It Beekpronkje’.
2. Fûgelpaad in de Alde Feanen (7 – 12 jaar / 1,5 – 2 uur)
Verrekijker in de aanslag! In dit grootste moerasgebied van Fryslân beleef je met doe-opdrachten de vogelwildernis. Ontdek de roofvogel zo groot als een deur, ga waterbeestjes vangen, het weer voorspellen en spoorzoeken.
Route: het Fûgelpaad gaat langs een hoge uitkijktoren, vogelhutten, rietvelden, open water en bosjes vol vreemde vogels…
3. Avonturenpad in de Alde Feanen (7 – 12 jaar / 1,5 – 2 uur)
Ga op avontuur in dit grootste moerasgebied van Fryslân en beleef de wildernis. Leer kompas lezen, spoorzoeken, voedsel vinden, wild observeren, water zuiveren en meer.
Route: het Avonturenpad gaat door het oude moerasgebied “It Wikelslân”. Een gebied met spannende paadjes over vlonders door het moerasbos.
4. Klein kikkerpad in de Alde Feanen (4 – 6 jaar / 1 uur)
Klein Kikkerpad, speciaal voor kleine natuurontdekkers. Aan de hand van doe- opdrachten kruip je in de huid van de kikker en ontdek je hoe hij de wereld ziet. Bekijk zijn wereld door waterbeestjes te vangen, kikkersprongen te maken en zijn vijanden te ontlopen. Het leven van de kikker is één groot avontuur, ga je mee?
Route: het Klein kikkerpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Nationaal Park De Alde Feanen in het klein.
5. Kikkerpad in de Alde Feanen (7 – 12 jaar / 1,5 – 2 uur)
Kruip in de huid van de kikker en ontdek zijn levensloop. Benieuwd welke obstakels hij onderweg tegenkomt? Leer de onderwaterwereld kennen met je schepnet en doe proefjes om de kwaliteit van de natuur te controleren.
Route: het Kikkerpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Nationaal Park De Alde Feanen in het klein.
6. Otterpad in de Alde Feanen (7 – 12 jaar / 1,5 uur)
De otter is het grootste én leukste waterzoogdier van Nederland. Een moerasgebied is niet compleet zonder hem. De natuurbeheerder heeft jouw hulp nodig om te onderzoeken het gebied aan de eisen van de otter voldoet. Sporen zoeken, vissen, waterkwaliteit meten en nog veel meer.
Route: het Otterpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Nationaal Park De Alde Feanen in het klein.