In onze natuurgebieden maken inwoners van Fryslân kennis met de natuur, het landschap en cultuurhistorisch erfgoed. Dit vinden we belangrijk, omdat bewustwording vaak gepaard gaat met beleving. We laten liefhebbers (waaronder leden die ons werk steunen) graag genieten en leren in de natuur. Jaarlijks organiseren we met de hulp van vrijwilligers dan ook honderden activiteiten voor jong en oud. We zien het als onze taak om kennisoverdracht te verzorgen. Kinderen zijn hierbij een belangrijke doelgroep. Als we hun de liefde voor een natuurlijke omgeving kunnen bijbrengen, dan is dat voor de toekomst gewaarborgd.
We verzorgen natuureducatie via onze jeugdexcursies, scholenprogramma’s en schoolreisjes. Voor zowel gezinnen als volwassenen zijn er de bezoekerscentra en ons activiteitenaanbod.
Jeugdexcursies
In de schoolvakanties organiseren wij excursies voor kinderen. Hierbij richten wij ons voornamelijk op de leeftijd van basisschoolkinderen en soms jonger. Dit zijn excursies met een enthousiaste natuurgids waarmee ze bijvoorbeeld waterdiertjes gaan vangen of braakballen van uilen uitpluizen.
We bieden drie verschillende scholenprogramma’s aan. Allemaal in een ander natuurgebied van It Fryske Gea. Slikdiven op de slikvelden van Noard-Fryslân Bûtendyks, trekvissen volgen bij Kornwerderzand of een tondelzwam bevoelen in het bos van het Ketliker Skar. Onze vrijwilligers gaan met de klas op pad en maken er naast een leerzame, vooral een leuke beleving van die je meeneemt voor later.
Meer over scholenprogramma’s >>
In Nationaal Park de Alde Feanen organiseert It Fryske Gea survival schoolreisjes met een educatief karakter. Speciaal voor kinderen van groep 3 t/m 4. De natuur beleven staat voorop in dit schoolreisje. We laten de kinderen zich de hele dag onder dobbelen in de natuur van It Pettebosk. Dit deelgebied wordt ook wel de Alde Feanen in het klein genoemd. De meestvoorkomende landschapstypes kom je hier allemaal tegen.
It Fryske Gea heeft al jaren een vruchtbare samenwerking met de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Voor deze twee gemeenten voeren wij Natuur- en Milieu educatie uit. Alle basisscholen in deze gemeenten kunnen zich via aanmelden voor verschillende activiteiten, zoals natuur in de klas, rugzakroutes of excursies.
Jaarlijks organiseert It Fryske Gea gemiddeld 400 excursies voor volwassenen en/of gezinnen. Onder begeleiding van een enthousiaste excursiebegeleider worden onze natuurgebieden ontdekt. Dit zijn voornamelijk wandelingen, maar ook vaarexcursies of lezingen. Alle activiteiten staan op onze website en iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Leden van It Fryske Gea kunnen met hun beschermerspas gratis of met korting deelnemen. Naast de geplande excursies organiseren wij voor groepen ook excursies op aanvraag.
It Fryske Gea heeft twee bezoekerscentra met allemaal een eigen karakter. In het Ketliker Skar bij Katlijk en in Noard-Fryslân Bûtendyks bij Hallum. Deze zijn onbemand. Je vindt er informatie over het gebied en mooie exposities. Ook kun je er terecht voor een toiletbezoek of een kop koffie.
Voor It Fryske Gea zijn vrijwilligers onmisbaar. Gelukkig is er een grote groep die zich erg betrokken voelt bij onze vereniging en hun kennis graag delen en/of willen verbreden. It Fryske Gea staat voor de bescherming, het beheer en de ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed. Dit zie je terug in onze gebieden, waar momenteel 100 vrijwilligers ons verhaal helpen te vertellen in de vorm van excursies. Door de inzet van ongeveer 60 excursievrijwilligers wordt middels het ruime activiteitenaanbod invulling gegeven aan natuureducatie. Denk hierbij aan scholenprogramma’s, jeugdexcursies en wandel- en/of vaarexcursies voor volwassen.
Daarnaast zijn er circa 40 vrijwilligers actief achter de balie bij bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen. Ze informeren bezoekers over het gebied, verzorgen de rugzakroutes, nemen de telefoon aan en dragen zorg voor de verkoop in de winkel. En voor wie ook zijn steentje wil bijdragen, maar niet in de vorm van spreekbuis. Er is bij It Fryske Gea ook een grote groep vrijwilligers die helpen bij het beheer en monitoring. It Fryske Gea biedt verschillende vrijwillige functies.
Bijscholing voor meer kennisoverdracht
Elk jaar leidt It Fryske Gea een nieuwe groep vrijwilligers op. Kennis is macht, dit geldt vooral als het gaat over natuureducatie en het doorgeven hiervan. In 2022/2023 ontwikkelen we daarom een vrijwilligersbeleid met veel aandacht voor opleiding en scholing.