Bekhofschaans
Langs de Lende tussen Oldeberkoop en Nijeberkoop ligt de Bekhofschaans. Deze verdedigingsschans uit de 80-jarige oorlog maakte tijdens het rampjaar 1672 deel uit van de Friese Waterlinie die dwars door Zuidoost-Fryslân liep.
De schans werd gebruikt als een vooruitgeschoven grenspost met een waarschuwingsfunctie voor het achterliggende gebied.
“In 1979 is op de schans een kanon gevonden dat nu opgesteld staat in het centrum van Oldeberkoop.”
Bij een bezoek aan dit natuurgebied zie je de historie. De schans was behoorlijk in verval geraakt, maar in 2007 zijn de contouren weer zichtbaar gemaakt door o.a. het verwijderen van struiken. Onlangs is de schans weer opgeknapt. De contouren worden nu uitgeduid door een haag van hulst. Ondanks de herstelwerkzaamheden bleven enkele bomen gespaard. Voorbeeld hiervan is een honderden jaren oude eik. Als deze knoestige boom kon praten dan waren we vele verhalen rijker.
Historische schansen in de Lendevallei
De Bekhofschans, een archeologisch monument, en de Blessebrugschans in de Lendevallei zijn vanuit cultuurhistorisch oogpunt van groot belang. It Fryske Gea koestert deze bijzondere erfenis. De natuurorganisatie grijpt de herdenking van het Rampjaar aan om de Friese Waterlinie extra onder de aandacht te brengen. De fraaie ligging aan de voor de natuurontwikkeling essentiële beekdalen biedt bezoekers een doorkijkje op het karakteristieke Friese beekdallandschap. De meeste andere schansen die deel uitmaakten van de historische linie zijn in de loop van eeuwen verdwenen. De twee schansen in bezit van It Fryske Gea zijn mede daarom een bezoek meer dan waard.
De Lendevallei bleef tot ver in de twintigste eeuw gevoelig voor overstromingen. De Bekhofschans en Blessebrugschans creëerden tot ver voorbij Wolvega een brede waterplas. Zowel bij de Kontermansbrug over de Lende bij De Hoeve als bij de Bekhofschans zijn recent oude meanders van de rivier hersteld, zodat weer iets van de vroegere kronkelende loop terug te zien is. Het uitgraven van oude meanders komt ook het natuurherstel ten goede. De otter zwemt steeds verder de Lende op, wie weet volgt ooit de bever. Ook orchideeën, moeraswolfsklauw, libellen en vlinders profiteren van een hogere waterstand.