Landgoed Martenastate
Landgoed Martenastate kent een rijke geschiedenis. Daar waar nu een Rijksmonumentaal Slotje staat, stond voorheen de Martenastate; een landhuis in de vorm van een zadeldakstins. Dat de geschiedenis ver terug gaat op deze plek blijkt ook uit de ouderdom van de bomen die soms wel meer dan driehonderd jaar oud zijn.
Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl, zoals gebogen paden en hoogteverschillen, een slingerende waterpartij en meerdere oude bomenlanen. Vanuit het park zijn er prachtige doorkijkjes naar het open landschap in de omgeving. Bijzonder is ook de familiebegraafplaats in de vorm van een grafheuvel met inmiddels bijzondere exemplaren van rode- en groene beuken. Sinds 1966 is Stichting Martenastate in het bezit van park, state en opstallen en belast met het beheer, waarbij It Fryske Gea in samenwerking met en in opdracht van de Stichting Martenastate uitvoering geeft aan het groene beheer en de begeleiding en uitrusting van de vele vrijwilligers die wekelijks onderhoudswerk verrichten in het groen. In 2018 is het landgoed uitgebreid met twee aangrenzende percelen die een herinrichting hebben ondergaan tot een stinzenflorabos en een singel.
“Als de eerste sneeuwklokjes bloeien, dan is het voorjaar in aantocht.”
Landgoed Martenastate is een pareltje. In het voorjaar is het park een waar buitenmuseum gevuld met bijzondere bloemen. De stinzenplanten staan in volle bloei en het park heeft een naam hoog te houden. Uitgeroepen tot één van de beste ‘hotspots’ voor stinzenflora in Nederland (door floristisch onderzoeksbureau Floron) is Landgoed Martenastate een rijke vindplaats van deze bijzondere planten. Als voorbode op de lente verschijnen als eerste de sneeuwklokjes en de krokussen. Daarna zijn onder andere de holwortel, de vingerhelmbloem en de bostulp aan de beurt. Het pronkstuk van het park, de laan met het Haarlems Klokkenspel sluit het stinzenplantenseizoen af.