Over dit gebied
Bij Kornwerderzand wordt er zoetwater gespuid vanuit het IJsselmeer in de Waddenzee. Miljoenen vissen liggen in de Waddenzee te wachten voor de spuisluizen. Ze ruiken het zoete water en willen naar binnen. Maar de stroming is voor deze trekvissen meestal te sterk om tegenop te zwemmen. Daarom wordt de Vismigratierivier gerealiseerd.
De Vismigratierivier is een vier kilometerslange getijdenrivier die de Afsluitdijk passeert bij Kornwerderzand. Deze innovatieve oplossing zorgt voor een geleidelijke overgang tussen zout en zoet water. Hierdoor worden Waddenzee en IJsselmeer weer op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Zo wordt een belangrijke schakel in internationale trekvisroutes hersteld en kunnen trekvissen, die zoet én zout water nodig hebben om op te groeien en zich voort te planten, zich weer vrij bewegen.
” De Vismigratierivier is een innovatief ontwerp dat ervoor zorgt dat de Afsluitdijk open gaat voor vis terwijl tegelijkertijd de waterveiligheid geborgd is en er geen zout water in het IJsselmeer komt. “
It Fryske Gea is als mede-initiatiefnemer en beoogd beheerder van het gebied nauw betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van de Vismigratierivier.
Blije vissen
Trekvissen hebben zoet én zout water nodig om zich voort te planten en op te groeien. Door de komst van barrières als de Afsluitdijk gaat het al een hele tijd niet goed met deze vissoorten. Met de Vismigratierivier wordt een belangrijke schakel in de trekvisroutes hersteld. Dankzij de permanente opening en verschillende stroomsnelheden in de Vismigratierivier moet het weer mogelijk worden dat allerlei soorten trekvissen weer vrij van zoet naar zout water kunnen zwemmen en andersom. De Vismigratierivier draagt zo bij aan een betere visstand. Onder andere deze elf vissoorten worden heel blij van de Vismigratierivier.
Sterk door samenwerking
De Vismigratierivier is een project dat tot stand is gekomen door de inzet van vele partijen. De initiatiefnemers zijn de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk en NetVISwerk. Het bijzondere idee voor de Vismigratierivier ontstond in 2011.
In opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) maakt Rijkswaterstaat het gat in de Afsluitdijk. Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) voert de werkzaamheden uit. DNA is een samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Holland Kroon en Súdwest-Fryslân. De Vismigratierivier is financieel mogelijk gemaakt door provincie Fryslân, provincie Noord-Holland, Rijksoverheid, LIFE, Natura 2000, Nationale Postcode Loterij, Waddenfonds en CEF.