De invloed van hittegolf op natuurgebieden It Fryske Gea
Het warme en droge weer heeft zijn gevolgen voor de natuur, we krijgen hier namelijk geregeld vragen over. Tom Jager, toezichthouder van onze natuurgebieden in de regio Súd, geeft antwoord op deze vragen om één en ander te verduidelijken.
Droogte in de gebieden van Súd
Als je kijkt naar de natuur in bijvoorbeeld het Easterskar, dan zie je dat er door de droogte weinig aanvoer van water is geweest (onderstaande foto’s zijn hiervan voorbeeld). Hier is het waterpeil in een deel van het gebied zo gezakt dat er nogal wat vissterfte was. Bij vogelkijkhut ‘De Skiere Goes’ was dit duidelijk het geval. De reden hiervoor is dat het ter plekke erg ondiep is geworden en de watertemperatuur zo is gestegen dat er te weinig zuurstof in het water zit. Mondjesmaat kon er toch nog wat water in worden gelaten, waardoor het zuurstofgehalte weer wat steeg. Hoewel in andere gebieden ook de waterpeilen plaatselijk behoorlijk zijn gezakt is daar nog geen dode vis aan aangetroffen. Wel zijn er veel sloten drooggevallen wat wel zijn effect zal hebben op de waterfauna. Nu er weer regen is gevallen zie je dat de oppervlakte en grondwaterstand weer wat stijgen, maar het zal nog wel even duren voordat het weer op peil is.
Vegetatie sterft af…
In de normaal gesproken ook al drogere gebieden op zandgrond, zoals de Delleboersterheide en de Schaopedobbe, zie je dat veel vegetatie afsterft. Ook veel heidepollen lijken dood, op den duur zal dat zich wel weer herstellen. De droogte heeft hier zichtbaar invloed, waardoor veel nectar-/waardplanten verdrogen, wat op haar beurt zeker effect heeft op het wel en wee van de vlinders en andere insecten die daar rondvliegen. Gelukkig zijn op de meeste plekken nog wel poelen en plassen voor de dieren om te drinken, vooral nu het weer een paar dagen heeft geregend. Dit water doet de natuur goed, maar met weer nieuwe warme dagen opkomst blijven we alert op brandgevaar! Dit is het misschien nog wel het grootste risico van een lange periode van droogte.
Foto’s van laag water in natuurgebied Easterskar.