Kennis en begrip van het Friese landschap
De methodiek Mei it ferline foarút! Oftewel met het verleden vooruit, zorgt er voor dat we de kennis van het Friese landschap beter in beeld hebben. We zien de ontwikkelingen door de tijd vanaf het natuurlijke landschap tot hoe het landschap er vandaag de dag uit ziet. De logische stappen in de ontwikkeling begrijpen we nu veel beter. Dat helpt alle plannenmakers van Friesland. We spreken nu meer dezelfde taal en hebben een gemeenschappelijk kader als vertrekpunt.
De methodiek helpt ook It Fryske Gea om de geschiedenis en de logica van onze eigen gebieden en het omliggende landschap daaromheen te begrijpen. We kunnen met deze kennis ook ons beheer aanscherpen en verbeteren.
Het Friese landschap beheren en behouden kunnen we niet alleen. Dat doen we samen met heel veel partners. In de planvormingsfase trekken we op met de provincie, het Wetterskip en vaak met gemeenten. Met agrarische collectieven, pachters, buren en vrijwilligers werken we samen in het onderhouden en beheren van onze eigen gebieden en de directe omgeving daarvan. We kunnen het niet alleen en doen dat ook heel graag samen. Deze methodiek geeft een mooi gezamenlijk uitgangspunt.
Meer informatie
Aan bijna ieder landschap ligt een zekere historische logica ten grondslag. Het in kaart brengen van die logica biedt waardevolle inspiratie voor de ontwikkeling van toekomstbestendige landschappen. Zo kan het openleggen en benutten van oude slootstructuren helpen bij een duurzame waterberging. En herstel van singels en houtwallen helpt bijvoorbeeld de biodiversiteit te versterken. Dit soort maatregelen dragen bij aan een duurzame landbouw en een gezonde leefomgeving. Meer informatie: Met het verleden vooruit.