Boezemlanden tijdelijk onder water
Langs de Friese boezem – het netwerk van meren, kanalen en vaarten in Fryslân – liggen de zogenaamde boezemlanden. Deze bijzondere gebieden spelen een cruciale rol in het waterbeheer van Wetterskip Fryslân tijdens natte winters. Wanneer het waterpeil in de boezem stijgt zoals deze week, mogen deze stukken land tijdelijk onder water lopen om overtollig water op te vangen. In de zomer staan ze droog en worden ze benut voor hooiland.
Boezemlanden worden omringd door lage dijkjes. In de zomer houden deze dijkjes het water tegen, terwijl ze in de winter bewust mogen overlopen bij hoge waterstanden. Soms is het nodig om een inlaat – een schuif in de waterkering – open te zetten om het water gecontroleerd de boezemlanden in te laten stromen.
Een mooi voorbeeld hiervan is de polder Wyldlannen, een gebied in de Alde Feanen van zo’n 200 hectare dat tijdelijk wordt ingezet voor waterberging. Ook in andere eilandpolders, zoals Suderburd, Labân en Grondsma, creëert Wetterskip Fryslân op deze manier ruimte voor water. Dit niet alleen om wateroverlast te voorkomen, maar ook om de natuur te ondersteunen.