Excursie in eigen achtertuin
Een kijkje in eigen achtertuin door de groene bril van districtshoofd Michel Krol van It Fryske Gea. Omwonenden van de Schaopedobbe gingen afgelopen zaterdag mee op informatie-excursie. Ze kregen uitleg, maar vooral ook de ruimte voor het stellen van vragen, over de herstelwerkzaamheden die hier plaatsvinden.
Michel Krol begon de excursie met een korte introductie over de bijzondere natuurwaarden van de Schaopedobbe; “Maar weinig mensen weten dat dit heideterrein, met zeldzame stuifzandheides en schrale graslanden, bij het Europees beschermde Natura2000-gebied het Nationaal Park Drents-Friese Wold hoort. Het is een leefgebied voor vele bedreigde soorten, zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw, heideblauwtje, liggende vleugeltjesbloem, valkruid en blauwe knoop”.
“Als we niks doen verdwijnt het soortenrijkdom in dit gebied”
De Schaopedobbe maakte van oorsprong – net als de Kale duinen – deel uit van een grootschalig open landschap waar de wind vrij spel had. In de vorige eeuw werden echter grote delen van dit landschap bebost om het stuifzand vast te leggen. Daarmee nam het areaal stuifzand(heide) snel af en verdwenen ook de soorten die daar thuis hoorden. “De stukjes die nu nog resteren stuiven niet meer en raken gaandeweg meer begroeit. Als we niks doen verdwijnt het soortenrijkdom in dit gebied”, vertelt Michel de omwonenden.
Toekomst
Hoe we de unieke natuurwaarden van de Schaopedobbe willen behouden voor de toekomst? Tijdens de excursie liet Michel omwonenden zien hoe we de zeldzame stukken heide opnieuw met elkaar verbinden door het uitvoeren van kleinschalige kapwerkzaamheden. Hiermee wordt de openheid in het gebied hersteld en krijgt zeldzame natuur de ruimte om zich te ontwikkelen. De bedreigde soorten kunnen hier dan weer van profiteren.
Meer weten over dit onderwerp?
Lees dan de Veldwijzer van het Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Dwingerveld en Holtingerveld. Hierin wordt meer verteld over de verschillende redenen voor het kappen van bomen in natuurgebieden.
Lees hier meer over de doelstellingen en plannen van dit beschermde Natura 2000-gebied.