Expositie ‘Anders Bekeken’ nu te bezichtigen
It Fryske Gea exposeert vanaf 3 juni 2022 de tijdelijke expositie ‘Anders Bekeken’ over de Terp fan de Takomst in Kennis- en Informatiecentrum Hegebeintum. Zo geeft de natuur- en landschapsorganisatie iedereen de kans dit bijzondere project ook ín het broedseizoen alvast te beleven. Mienskip, cultuurhistorie en landschap vormen de drie belangrijkste elementen voor de Terp fan de Takomst die in de kwelders bij Blije in Noard-Fryslân Bûtendyks is opgeworpen.
Rond de Terp fan de Takomst liggen oude verhalen verscholen en zijn nieuwe verhalen te maken. Bewoner van het gebied Harry Feenstra en ontwerper van de Terp fan de Takomst Ruud Reutelingsperger zijn vanaf het eerste uur betrokken en delen hun verhalen in de tijdelijke expositie. Stefien Smeding is specialist cultuurhistorie en landschap bij It Fryske Gea: ‘De initiatiefnemers hebben een band met dit gebied en de geschiedenis ervan. Het leven met de zee zit in hun DNA. Dát in combinatie met deze bijzondere terp is een beleving op zich!’
Kom vooral eens terug!
De Terp fan de Takomst is na het broedseizoen te ervaren. Vanaf de dijk is de terp het hele jaar rond te zien. It Fryske Gea nodigt bezoekers na afloop van het broedseizoen graag uit om een kijkje te nemen bij de Terp fan de Takomst in Noard-Fryslân Bûtendyks. Op 16 juli dragen de initiatiefnemers van het dorp Blije ‘hun terp’ over aan eigenaar en beheerder van het gebied It Fryske Gea. Na die overdracht is de Terp tot 15 maart 2023 toegankelijk. Tenminste… als de zee het toestaat! Want nog altijd is de zee buitendijks de baas. De expositie ‘Anders Bekeken’ is vanaf 1 oktober onderdeel van de expositie in het Kweldercentrum, het bezoekerscentrum van It Fryske Gea bij de zeedijk in Hallum.
Mienskip
Het aantal mensen dat betrokken is bij de Terp fan de Takomst is enorm, maar ook bij de expositie kreeg It Fryske Gea steun van alle kanten. Van autochtone en allochtone bewoners van het dorp Blije tot medewerkers en vrijwilliger Geart Bos van It Fryske Gea. Harry Feenstra als bedenker van de Terp, ontwerper Ruud Reutelingsperger, Jorrit Brenninkmeijer van het Fotogenieke Geluid en fotograaf Binne Louw Katsma hebben hun kennis en ideeën in de expositie gelegd. It Fryske Gea is trots op het resultaat dat deze mensen samen hebben neergezet.