Kerkuilen van derde legsel zijn geringd en vliegen bijna uit!
Wat hebben we dit jaar kunnen genieten van de webcambeelden van het kerkuilennest in Earnewâld. Het voedselrijke muizenjaar zorgde voor drie broedsels op het nest. Trouwe fans hielden het nest in de gaten en konden de kerkuilen maandenlang op de voet volgen. Toch is het einde nu bijna in zicht. De grote jongen uit het derde legsel verlaten zo nu en dan de kast en werden deze week alvast geringd. Bijna tijd om afscheid te nemen….
Halverwege maart was er al een eerste ei in de kast, maar helaas werd het nest al snel gekaapt door een steenmarter. Met acrobatische trucjes wist de marter in de aluminiumplaten beschermde nestkast te komen. Het was een groot raadsel hoe de steenmarter dit voor elkaar kreeg, maar op de beelden was toch duidelijk te zien hoe hij de eieren van het eerste legsel uit het nest wist te kapen. Met een aantal aanpassingen aan de kast kon de marter onmogelijk binnenkomen en al snel begonnen de kerkuilen opnieuw met paren. Eind maart was er al een tweede legsel in het nest met maar liefst zeven eieren. Met een rijke voorziening aan muizen werden uit dit tweede legsel vijf kuikens grootgebracht. In juni werden de eerste jongen geringd en konden ze uitvliegen.
De webcam bleef nog even aan en daar ineens in augustus begonnen de kerkuilen aan nog een derde legsel! Alleen in voedselrijke muizenjaren broeden kerkuilen twee keer en bij uitzondering drie keer. Het mannetje bleef maar doorgaan met de aanvoer van muizen en zo groeiden er nog vier jongen groot. Inmiddels verlaten de twee grootse jongen van het nest zo nu en dan al even de kast. Vandaag worden de jongen dan ook alvast geringd en over een paar weken vliegen ze uit. Bij het uitvliegen van de jongen zal de webcam voor dit seizoen uitgaan, maar tot die tijd kan iedereen nog even genieten van de prachtige webcambeelden van dit bijzondere voedselrijke seizoen van de kerkuilen in Earnewâld.
Volg de webcambeelden nog even van de kerkuilen en lees Johan de Jong zijn laatste blog van dit seizoen.