Verschillende soorten zwanen op een rij
Zwanen zijn prachtige grote watervogels die bekend staan om hun elegantie en romantiek. Ze vormen één van de weinige diersoorten die elkaar het liefst eeuwige trouw beloven. Maar er is één soort die nog wel eens van meerdere walletjes eet. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten zwanen.
Wilde Zwaan
Officieel de Cygnus Cygnus genoemd. De Wilde Zwaan onderscheidt zich van de Kleine Zwaan door groter formaat, meer naar voren uitpuilende borst, langere kopvorm, grotere hoeveelheid geel op de snavel en geluid. Juveniele zijn gelijkmatiger grijs dan juveniele Knobbelzwaan en hebben een lichtere snavelbasis. Roepen zijn luid, nasaal, trompetterend en op verschillende toonhoogten, in vlucht vaak drielettergrepig. Vliegt groepsgewijs in V of schuine lijn. Eet waterplanten, maar graast ook op weiden en akkers. Trekt in maart-april naar het noorden en in oktober-november naar het zuiden. De Wilde Zwaan is ook minder aan zoet water gebonden dan de Kleine Zwaan.
Kleine Zwaan
Officieel Cygnus columbianus bewickii genoemd. Bij directe vergelijking duidelijk kleiner dan de Wilde Zwaan, met kortere hals, minder langwerpige kop en op de snavel minder geel, met afgeronde, per individu verschillende tekening. Snavelkleur bij juveniele rozewit, uiteinde van snavel eerste winter vaak al donker wordend. Roep is helder en hoger dan van de Wilde Zwaan. Meestal één- of tweelettergrepig, wat klaaglijk toeterend. Broedt in de toendra en trekt dezelfde periode als de Wilde Zwaan via de Oostzee naar West-Europa.
De fluitzwaan is een Noord-Amerikaanse ondersoort van de Kleine Zwaan. Komt als dwaalgast voor in Europa. Deze is te herkennen aan zijn bijna geel zwarte snavel.
Knobbelzwaan
Officieel Cygnus color genoemd. Dit is de talrijkste zwaan. Vermoedelijk heeft de wilde Europese populatie zich lang geleden vermengd met tamme exemplaren die als siervogel werden gekweekt. Op grote afstand herkenbaar aan S-vormig gebogen hals, hoog achterlichaam en lange puntige staart. Van dichtbij te herkennen aan zijn oranjerode snavel met zwarte knobbel. Juveniel bruin, na verloop van tijd vlekkerig, vaak met lichte borst en altijd met zwart gekleurde snavelbasis en teugel. Vleugels maken in een vlucht fluitend geluid. Is erg zwijgzaam en eet voornamelijk waterplanten. Is het gehele jaar in Nederland.
De Zwarte Zwaan is een uit Australië afkomstige parkvogel die in Nederland in toenemend aantal in de vrije natuur tot broeden komt. Te herkennen aan zijn zwart met rode snavel en witte slagpennen.