Tips geven in Informatiepunt De Alde Feanen
Op pad met Ali van de Polder
Deze zomer opende in Earnewâld het nieuwe Informatiepunt Nationaal Park De Alde Feanen. Nu bezoekerscentrum de Wiidpleats is verkocht, wordt er gezocht naar een nieuwe plek. In de tussentijd fungeert het voormalige restaurant Wester als informatiepunt. Ali van de Polder uit Readtsjerk is een van de vrijwilligers die bezoekers te woord staat. “Vooral het contact met mensen vind ik mooi.”
Herfstvakantie, donderdagochtend. Ali staat achter de balie als er een echtpaar binnenkomt dat vakantie viert op Camping It Wiid. “Wij willen graag wat van het natuurgebied zien.” Ali is er snel uit: “U heeft geluk, over een half uur vertrekt de Blaustirns, onze rondvaartboot. Het grootste en mooiste deel van de Alde Feanen ziet u namelijk vanaf het water. Tijdens deze excursie leert u over de trekvogels in dit gebied, misschien spot u zelfs de zeldzaam grote zeearend.” Het echtpaar is enthousiast en Ali registreert de excursie in het boekingssysteem. Nadat ze een folder van het gebied hebben gekregen – “Misschien handig voor de rest van het weekend” – vertrekt het stel.
Ali werkt bijna negen jaar als baliemedewerker. “Mijn man Piet doet ook veel voor It Fryske Gea. Hij telt vlinders, libellen en vogels en doet aan roofvogelmonitoring bij ons in de bossen. Samen gaan we half Fryslân door om uilen en sperwers te ringen of valkbakken bij de zeedijk te controleren. Dat werk en mijn achtergrond als secretaresse maakten dat ik deze vrijwilligersfunctie op mij nam. Vooral het contact met de mensen vind ik mooi. Je treft hier allerlei types met interessante verhalen. Zo hebben we al eens toeristen uit Noorwegen ontvangen en studenten uit Rusland en Ierland. Gelukkig kan ik me redelijk redden in het Engels. Duits en Frans lukt ook een beetje. Handig, want Duitsers en Belgen zien we regelmatig.”
Overgangsfase
Het informatiepunt met winkeltje vervangt het oude bezoekerscentrum tot er een nieuwe plek is. Dat is wel even wennen, volgens Ali. “In het bezoekerscentrum was een tentoonstelling over het turfsteken te zien, en ook de Lancaster expositie over de bommenwerper die in 1942 neerstortte in de Alde Feanen. Ook voor kinderen was er veel te doen met de speeltuin, de hooischuur en speurtochten. Dat alles trok veel mensen, bovendien zaten we vlakbij het startpunt van de Rugzakroutes. Hier is minder aanloop, al is het vandaag wel redelijk druk vanwege de vakantie.”
“Ik zie dit als een overgangsfase, vandaar ook dat dit ‘pop-up punt’ wordt genoemd. Voor de nieuwe locatie werkt It Fryske Gea gelukkig samen met andere toeristische partijen in Earnewâld, zoals het Toeristenbureau en Nationaal Park De Alde Feanen. Het doel is dat er één centrale plek komt en dat is goed: het is natuurlijk niet de bedoeling dat toeristen op drie plekken terecht kunnen in een dorpje van 400 inwoners.”
Pontje
“Wij hebben gereserveerd voor een Rugzakroute en konden hier de rugtassen voor de kinderen ophalen.” Een pake en beppe met twee kinderen komen binnen. Na een blik in het reserveringssysteem knikt Ali bevestigend: “Jullie hebben de Moerasroute geboekt, hier zijn de rugzakjes, de route begint aan de andere kant van het water. Daar kunnen jullie met de auto heen rijden, maar met het pontje kan ook. Jullie hebben geluk: dit is de laatste week van het jaar dat het pontje vaart!”
De afgelopen tijd draaide Ali een of twee keer per maand een dienst. Na de herfstvakantie sluit het informatiepunt: ‘s winters is het alleen in de vakanties open. De vrijwilligers staan altijd samen achter de balie, omdat dat gezelliger is en twee meer weten dan één. “Belangrijk, want daarom staan we hier: mensen informeren. Gelukkig worden we altijd goed op de hoogte gehouden door de kantoor- en veldmensen, bijvoorbeeld als er een nieuw paadje is. Ik loop zelf ook weleens een route om te testen en de vrijwilligers gaan eens per jaar met elkaar op excursie.”
Paard
De vreemdste vraag die Ali ooit heeft gekregen? “Dat was die keer dat wandelaars ons opbelden met de mededeling dat er een paard in de sloot zat. Het dier kon er niet uitkomen, dus wat nu?” Lachend: “Na een paar telefoontjes kwamen we in contact met de boer en kon het paard uit de sloot worden geholpen.”
Een jong stel met twee kleine kinderen komt binnen, ook op zoek naar een vakantieactiviteit. Terwijl de kinderen plaatsnemen aan de knutseltafel, geeft Ali tips: “Zaterdag is er om half elf een peuter/kleuterstruintocht door de natuur onder leiding van een gids. Zal ik deze voor jullie boeken? Denk erom, de laarzen niet vergeten!”