Bij Piaam ligt tegen de IJsselmeerdijk het natuurgebied de Koaiwaard, genoemd naar de eendenkooi die even verderop aan de Kooireed te vinden is. Hier tegenover loopt een trap bij de IJsselmeerdijk op. Vanaf het ‘bordes’ op de dijk heb je een prachtig uitzicht over de Koaiwaard, de Makkumer Súdwaard en daar achter het IJsselmeer. Ook kun je de vogelkijkhut goed zien staan op de rand van een slenk tussen de Makkumer Súdwaard en Koaiwaard. Wij nemen je graag mee voor een online kijkje!
Een plek om van te genieten
Bij aankomst loop je vanaf de dijk met een trap naar beneden naar het pad dat naar de hut leidt. De wandeling vanaf de dijk naar de vogelkijkhut op zich is al genieten. Het pad loopt enigszins slingerend langs geulen en tussen wilgenstruweel door het rietmoeras, over een loopbrug over een nieuw gegraven geul. Met wat geluk hoor je in het voorjaar vanuit het riet het gehoemp van een roerdomp. Hij loopt langs de slenken op zoek naar de lekkere visjes, die hier graag hun eitjes leggen. Ook het baardmannetje, de havik of een enkele keer de buidelmees kun je hier spotten. Duizenden spreeuwen vinden er soms een slaapplaats, nadat ze eerst een balletvoorstelling hebben gegeven. En de blauwe flits in juli, augustus en september is de ijsvogel. Hij zit graag op rietstengels te vissen. In dezelfde periode zie je de boomvalk boven de rietvelden op libellen jagen. Prachtige natuurtaferelen.
Vogelrijk uitzicht
De vogelkijkhut biedt uitzicht op rietmoeras, het IJsselmeer en het ondiepe water van de Piaamergeul, vaak met watervogels zoals krakeend, knobbelzwaan, bergeend, slobeend, blauwe reiger en waterral. Sinds de grote zilverreiger op de Makkumer Noardwaard broedt, slapen soms wel tachtig zilverreigers voor de hut. Ook lepelaars zijn er regelmatig te zien, evenals diverse soorten steltlopers en bij een lage waterstand zelfs reuzensterns. In het najaar verschijnt de visarend die graag jaagt in de slenk en het IJsselmeer. Speciaal voor deze visliefhebber zijn twee dode eiken in het water voor de hut geplaatst. Na een vistochtje kan hij er zijn vangst opeten en uitrusten, wat de vogelaar een magnifiek uitzicht biedt. Kijk mee naar het scala aan vogels dat hier graag vertoeft. We hebben ze nu voor je op een rij gezet, zodat het je thuis ook kunt vogels kijken!
-
-
Baardmannetje: fraai getekende zangvogel van uitgestrekte rietvelden.
-
-
Snor: kleine zangvogel die een verborgen leven leidt tussen het riet, zoekende naar spinnetjes en insecten.
-
-
Reuzenstern: grootste stern en doortrekker in augustus/september.
-
-
Groenpootruiter: rrekvogel die vooral in april/mei en juli/augustus waar te nemen valt.
-
-
een echte jager van uitgebreide rietmoerassen.
Ook ‘s winters langs de IJsselmeerkust te vinden.
-
-
deze behendige jager jaagt op insecten en kleine zangvogels en is door zijn snelheid en wendbaarheid zelfs in staat om zwaluwen te vangen.
Verblijft ‘s winters in Afrika.
-
-
deze roofvogel heeft vrijwel alleen vis op het menu staan. Vliegend en biddend boven het water speurt hij naar vissen, die met de scherpe klauwen uit het water worden gepakt.
Hoofdzakelijk trekvogel in voor- en najaar.
-
-
deze camouflagekunstenaar is doorgaans sneller te horen dan te zien. Zijn typische misthoornachtige gehoemp is van ver hoorbaar.
Is met wat geluk het gehele jaar waar te nemen.
-
-
van oorsprong komt deze reiger uit zuidoost Europa, maar hij is nu ook in Nederland een heel gewone verschijning en zelfs broedvogel, o.a. op de nabij gelegen Makkumer Noardwaard.
Is het gehele jaar aanwezig.
-
-
bekende verschijning zowel van het platteland als van verstedelijkte gebieden, parken en vijvers. Wadend door het water besluipt hij zijn prooi: vissen, amfibieën,jonge vogels en kleine zoogdieren.
Is het gehele jaar waar te nemen.
-
-
met zijn kenmerkende lepelvormige snavel filtert de lepelaar kleine visjes en andere waterdiertjes uit het water.
Trekt ‘s winters naar Afrika.
-
-
de naamgever van deze vogelkijkhut is een verborgen levende moerasvogel, die leeft van insecten, wormen, plantenwortels en kleine waterdiertjes.
Komt hier het gehele jaar voor.
-
-
zeer algemene broedvogel van meren, plassen, parkvijvers, grachten en sloten.
Is het gehele jaar aanwezig.
-
-
‘Slobbert’ met zijn grote platte snavel allerlei kleine waterdieren en waterplanten uit het water.
Verblijft het gehele jaar in Nederland.
-
-
contrastrijke kustvogel die leeft van slakjes, insecten, visjes en wormen.
Is het gehele jaar aanwezig.
-
-
grote visliefhebber die wel 500 gram vis per dag eet.
Duikt vrij diep om zijn voedsel te bemachtigen en laat daarom zijn verenpak tot op de huid nat worden. Om weer op te drogen zitten ze vaak op palen met uitgestrekte vleugels.
Het gehele jaar aanwezig.
-
-
Uitzicht vanaf de dijk over de Koaiwaard
-
-
dode eik, speciaal voor de visarend geplaatst
-
-
Vogelkijkhut De Ral
-
-
Vogelkijkhut De Ral met uitzicht over de Piaamergeul en het IJsselmeer