#WADdoejij?
Het Waddengebied is het leefgebied van miljoenen vogels om te broeden, te overwinteren, uit te rusten en voedsel te zoeken. Voldoende rust is cruciaal. Anders lukt het ze niet om hun jongen groot te brengen of overleven ze de zware trektochten naar Afrika of het hoge noorden niet. Help je mee om wadvogels de rust te geven die ze nodig hebben? We geven je 6 ANTI-STRESS TIPS – want zelfs de kleinste handelingen kunnen voor wadvogels een wereld van verschil maken.
Ben je van plan een bezoekje te brengen aan een van onze natuurgebieden langs de waddenkust? In Noard-Fryslân Bûtendyks, Kwelder Westhoek, ‘t Oerd of de Hôn op Amelân en Peazemerlannen kom je heerlijk tot rust. Maar rust voor vogels is in deze gebieden ook heel belangrijk. Kijk daarom voor je op pad gaat op de gebiedspagina waar en wanneer je het gebied in kan en lees hieronder de 6 ANTI-STRESS TIPS om wadvogels helpen te beschermen.
Tip 1: Houd afstand
Houd afstand van vogels en zeker wanneer je grote groepen rustende vogels ziet. Bij laag water zoeken wadvogels voedsel op het wad. Bij hoog water rusten ze veelal in grote groepen op ‘hoogwatervluchtplaatsen’. Het is belangrijk om hier extra alert te zijn op verstoring. Gaat er een vogel de lucht in omdat we te dichtbij komen, dan gaan ze allemaal.
Tip 2: Betreed geen rustgebieden en afgezette stranden
Informatieborden in het Waddengebied vertellen je waar en wanneer je rustgebied wel en niet kan betreden. Zie je een afgezet strand of gebied? Dit is niet voor niks. Strandbroeders, zoals de bontbekplevier, leggen hun eieren op het kale zand en dat maakt de nesten kwetsbaar. Hun jongen worden alleen groot wanneer wij voldoende afstand houden.
Tip 3: Blijf op de paden en aangegeven routes
Het maakt ons gedrag voorspelbaar voor vogels. Bedenk ook dat vogels tijdens het broedseizoen hun nesten vaak goed gecamoufleerd hebben – vaak met het blote oog niet te zien!
Tip 4: Houd je hond aan de lijn
Wandel je met de hond, houd deze dan aan de lijn en laat ook in een losloopgebied je hond niet achter vogels aanrennen.
Tip 5: Bezoek vogelkijkplekken
Er zijn mooie vogelkijkplekken ingericht waar je wadvogels goed kunt bekijken zonder ze te verstoren. Of ga mee op een excursie met een gids om de pracht van het wad te ontdekken.
Tip 6: Bewaar de rust
Maak in de natuur niet teveel lawaai. Dat is niet alleen voor de vogels fijn, maar ook voor andere bezoekers.
Over #WADdoejij
Met de campagne #WADdoejij slaat Vogelbescherming Nederland samen met Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Waddenvereniging de handen ineen voor de wadvogels. De natuurorganisaties willen waddenliefhebbers bewust maken hoe belangrijk het is om vogels niet onnodig te verstoren. Ga je binnenkort naar het Waddengebied, dan heb je grote kans om onze oproep tegen te komen op de veerboten of via Facebook of Instagram. De komende jaren gaan we onze activiteiten verder uitbouwen.
#WADdoejij is onderdeel van een groter meerjarig samenwerkingsprogramma ‘Wij&Wadvogels’. In dit programma werken Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij&Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies.