World Fish Migration Day

Een paling maakt tijdens zijn leven een enorme wereldreis tot wel 6.000 kilometer! Hij zwemt van zoet naar zout water om op verschillende plekken op te groeien en eitjes te ‘leggen’. We noemen dit ook wel vismigratie. Wil jij meer weten over de trekvis en de Vismigratierivier? Zaterdag 24 oktober is het World Fish Migration Day oftewel Wereldvismigratiedag. Een internationale dag die in het teken staat van de trekvis. Speciaal hiervoor bieden we leuke (online) doe- activiteiten, zodat jij meer leert over de trekvis. Kijk snel verder!

Op reis met de trekvis

Wij nemen je tijdens ‘World Fish Migration Day’ mee op reis in de onderwaterwereld van de trekvis. Wil jij weten wat er gebeurt als een vis van zoet naar zout water trekt of andersom? Of wil je kunnen ruiken en proeven als een vis? Bekijk de waterproefjes en doe thuis zelf mee!

Stappenplan waterproefje ‘zoet en zout’

Door Lyske van It Fryske Gea.

Wat heb je nodig?
2 glazen, water (drinkwater), zout, theelepel en komkommer

Aan de slag!
1. Vul de 2 glazen met drinkwater (zoet).
2. Schep dan 3 theelepels zout in 1 van de glazen. Goed roeren, totdat het zout is opgelost.
3. Schil de komkommer.
4. Snij de komkommer in plakjes. In het filmpje gebruiken we 6 plakjes.
5. Doe 3 plakjes komkommer in het glas met zout water.
6. Doe de andere 3 plakjes komkommer in het glas met zoet drinkwater.
7. Laat dit 10 tot 15 minuten staan.
8. Haal de plakjes uit het water en kijk wat er is gebeurt met je komkommer!

Stappenplan waterproefje ‘ruiken en proeven als een vis’

Door Chrisje van de Waddenvereniging.

Wat heb je nodig?
4 bakjes, 1 glas, water, zout en een theelepel

Aan de slag!
1. Vul het glas met drinkwater.
2. Schenk een beetje water uit het glas in bakje 1.
3. Schep 1 lepeltje zout in het glas met water.
4. Schenk het water met zout in bakje 2.
5. Schep nog een lepeltje zout in het glas met water.
6. Schenk dit water met in bakje 3.
7. Schep dan een laatste lepeltje zout in het glas met water. Nu is het water bijna net zo zout als de zee.
8. Schenk dit water in bakje 4.
9. Schuif de bakjes voorzichtig door elkaar, zodat je niet meer weet welk bakje 1, 2, 3 of 4 is.
10. Dip je vinger in een bakje en proef hoe zout het water is.
11. Doe dit bij alle bakjes.
12. Zet de bakjes dan op volgorde van het minste zout naar het meeste zout.
13. Laat andere ook proeven. Klopt je volgorde? Dan kan je net zo ruiken en proeven als een vis!

Leren over vismigratie

Wil je nog meer weten over de trekvis en de Vismigratierivier? Ga op online-excursie of kijk waarvan vissen blij worden. Je ziet het in onderstaande filmpjes.

Tip: bekijk meer online-excursies door It Fryske Gea

Tip: op blijevis.nl staan nog veel meer leuke visnieuwtjes!

Pictogram

Wil je de Friese natuur een handje helpen?

Doe een donatie
It Fryske Gea maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte berichten over de natuur en onze activiteiten op social media en via derde partijen tonen. Lees meer over cookies