Najaarstrek van de zalmachtigen: een tocht vol obstakels
In de herfst is het een drukke periode voor de migratie van zalmachtigen zoals zeeforellen, houtingen en de iconische Atlantische zalm. Deze vissen keren terug naar hun paaigronden na een verblijf van 2 tot 4 jaar in de Noordzee. Een innerlijke trigger zet de zalmen aan tot actie, en zo beginnen ze aan hun reis.
Op zoek naar koude beekjes
De Atlantische zalm zwemt straks vanaf zee door de Vismigratierivier het IJsselmeer op en volgt vervolgens het rijnsysteem richting Duitsland, Oostenrijk, en zelfs verder naar Zwitserland en Frankrijk. Hier zoekt de zalm snelstromende, koude beekjes op, precies de plek waar hij ooit uit een eitje kwam.

Uitdaging
Deze migratie is een enorme uitdaging voor de zalm; hij moet onderweg vele obstakels overwinnen zoals stuwen, dammen en waterkrachtcentrales. De afgelopen jaren zijn echter al veel barrières weggenomen. Met de opening van de Vismigratierivier zetten we straks een belangrijke stap om deze tocht toegankelijker te maken. Op dit moment bereiken, via de sluizen in de Afsluitdijk, naar schatting slechts tientallen zalmen per jaar het IJsselmeer (dat is een fractie van de aantallen voor de aanleg van de dijk).