Oog voor veiligheid in bosrijke gebieden
Wees welkom in It Fryske Gea! Een boodschap die wij graag in veel van onze gebieden verkondigen. Toch is dit niet vanzelfsprekend, want wie gastheer is, moet goed voor zijn ‘visite’ zorgen. Vooral in bosrijke gebieden! Benieuwd wat wij doen voor een fijne boswandeling?
Neem het Rysterbosk bij Rijs. Een prachtig landgoedbos waar je heerlijk kunt wandelen op de twintig kilometer aan bospaden. Het eeuwenoude bos behoort tot één van onze toplocaties qua natuur, maar ook zeker op het gebied van recreatie. Niet voor niets ontvangen wij hier jaarlijks rond de 200.000 bezoekers.
Drukke plekken verdienen meer aandacht
Menigeen passeert tijdens een bezoek de Mursnerleane, de hoofdlaan vanuit Rijs richting het Mirnserklif, om daarna weer terug te keren over de wat kleinere bospaden. En dat is precies waarnaar wij kijken als het gaat om veiligheid voor recreanten. Jouw bezoekersgedrag bepaalt mede de plek en frequentie van onze werkzaamheden. Paden die weinig worden bezocht hebben vaak minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld de veel bezochte speeltuin of parkeerplaats.
Dit inzichtelijk maken doen we middels een risicoanalyse, die één keer per vijf jaar wordt uitgevoerd en samengevat in een boomveiligheidsplan. Per laan/pad kijken we naar de conditie van de bomen én de hoeveelheid passerende mensen. Oude bomen zorgen namelijk voor een groter risico, vooral in combinatie met veel voorbijgangers. Het boomveiligheidsplan dient als leidraad bij het inplannen van werkzaamheden en het laat zien dat wij er alles aan doen om het bos veilig te houden. Uiteraard kan een situatie plotseling veranderen door onvoorziene omstandigheden (denk aan storm of ziekte). Hierop anticiperen we middels onze jaarlijkse opnames, de zogenaamde QuickScans.
Bos(be)leven in de breedste zin
Behoud en ontwikkeling van natuurwaarden en het mogelijk maken van recreatie vergen een slimme aanpak. Dit goed uitvoeren en in balans houden is onder andere één van de zaken waarmee we rekening houden bij zorgvuldig bosbeheer. Zo bieden oude of dode bomen een schuilplek aan diverse bosdieren, insecten en schimmels, maar het kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties voor recreanten. We houden hiermee rekening door werkzaamheden uit te voeren in de minst kwetsbare periode en door kundig personeel. Mensen die deze natuurwaarden herkennen en er rekening mee houden!
Bij alle uitvoerende werkzaamheden volgen wij bijvoorbeeld een eigen ecologisch protocol. Op basis hiervan wordt zaagwerk in de herfst of winter uitgevoerd en niet in de kwetsbare broedperiode. Ook wordt er rekening gehouden met beschermde en minder algemene soorten flora en fauna. De vleermuis en das zijn hiervan voorbeelden. Deze nachtdieren worden wettelijk beschermd en mogen niet worden verstoord. Dit geldt ook voor hun verblijfplaatsen.
Oog voor elkaar in het Rysterbosk
Heb je zin in actie in de vorm van een in-/of ontspannen boswandeling? Wees momenteel dan alert op rode linten of gevarenborden. Wij zijn namelijk ook actief. Je kan ons tegenkomen met een hoogwerker, druk bezig met snoei- en kapwerkzaamheden voor het veilig houden van de wandelpaden. Alsjeblieft en dankjewel!