Maak een vogeltaartje

In de winter is er minder eten te vinden. Vogels zoals het roodborstje en de koolmees kunnen dan ook wel wat extra hulp gebruiken. Help jij de vogels een handje door een vogeltaartje te maken?

Wat heb je nodig?

  • blok ongezouten frituurvet (dus niet vloeibaar)
  • zadenmix voor vogels
  • ongezouten pinda’s of andere nootjes
  • papieren bekertjes (extra papieren bordjes)

Aan de slag!

Stap 1
Doe het frituurvet in het pannetje en zet dit op een laag vuurtje. Vraag hierbij wel de hulp van een volwassene! Het vet moet smelten, maar absoluut niet koken.

Stap 2
Doe een groot deel van de zadenmix in het pannetje en laat het afkoelen.

Stap 2
Giet het afgekoelde mengsel in een plastic of papieren bekertje. Zorg dat het tot minder dan de helft gevuld is. Laat de inhoud van het bekertje nog meer afkoelen, totdat het op kaarsvet lijkt. Knip de bovenkant van het bekertje eraf, zodat het versieren makkelijker gaat.

Stap 4
Nu kun je het taartje versieren! Strooi er pinda’s of andere nootjes op. Broodkruimels vinden vogeltjes ook lekker. Wees vooral creatief! Druk de versieringen een beetje aan in de bodem. Zo vallen ze er niet vanaf.

Stap 5
Laat nu het taartje helemaal hard worden op een koele plek (bijvoorbeeld in de koelkast/vriezer of bij koud weer buiten). Wanneer het mengsel hard is, kun je het uit het bekertje halen. Door het bekertje los te knippen gaat het makkelijker.

Stap 6
Breng de taartjes naar buiten en verras de vogels in jouw tuin met een heerlijke vogeltaart!

Voorbeeld nodig?

Bekijk onderstaande video, waarin we alle 6 stappen met je doornemen en laten zien hoe leuk en gemakkelijk het is om een vogeltaartje te maken.

TIP! Als ‘kers’ op de taart kun je een cranberry gebruiken. Vogels zijn gek op besjes!

Pictogram

Wil je de Friese natuur een handje helpen?

Doe een donatie
It Fryske Gea maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte berichten over de natuur en onze activiteiten op social media en via derde partijen tonen. Lees meer over cookies