Activiteiten voor in de voorjaarsvakantie
De voorjaarsvakantie staat voor de deur! Heb je al plannen gemaakt? Of kun je nog wel wat tips gebruiken? Op deze pagina helpen wij je om inspiratie op doen. Lekker er op uit, of juist dicht bij huis. We hebben voor ieder wat wils! Ook aan de kleintjes hebben we gedacht, met leuke DIY opdrachten!
Wat er valt te beleven?
Ga op zoek naar sporen in het leefgebied van de otter
Eropuit in een otterleefgebied kan in It Fryske Gea op verschillende plekken. Hieronder vind je enkele tips waar je heerlijk kunt wandelen in de omgeving waar de otter ook vaak loopt. Een otter laat zich niet snel zien, maar je kunt zijn sporen wel vinden. Let bijvoorbeeld op pootafdrukken, spraints (is poep) of misschien zie je wel een wissel (is oversteekplek van de otter). Soms zie je zelfs een sleepspoor van zijn staart!
Moerasgebied Easterskar
Nationaal Park De Alde Feanen
‘Drielandenpunt’ Grutte Wielen
Beekdallenlandschap van de Lende
Veenlandschap It Bûtenfjild
Ontdekkingsreis langs het Otterpad: route voor kids (7 – 12 jaar)
Zelf de weg vinden in De Alde Feanen, één van de grootste moerasgebieden van Noordwest Europa en intussen spannende en leerzame opdrachtjes doen. Download de route en ga met het hele gezin op pad. Kinderen speuren het gebied af naar routepaaltjes en voeren daar opdrachten uit zoals de watertemperatuur meten, planten onderzoeken en sporen zoeken. Een superleuke manier om meer te leren over de otter!
Start: Parkeerplaats bezoekerscentrum Alde Feanen. Route: het Otterpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Deze activiteit wordt gratis aangeboden en is volledig Corona-proof! De route en opdrachten kun je hier downloaden.
Nog niet genoeg van de otter? Er is nog meer te ontdekken!
Natuurroute door It Ketliker Skar: route voor kids (7 – 12 jaar)
Ga zelf op pad in het gevarieerde natuurgebied It Ketliker Skar. Download online de route met leuke opdrachtjes. Zo leer je het gebied goed kennen. Volg de paaltjes en voer daar opdrachten uit zoals spoorzoeken, boomhoogte meten en het weer voorspellen. Een super leuke manier om op ontdekkingstocht te gaan!
Start: Informatiecentrum It Beekpronkje aan de Schoterlandseweg 26. De Natuurroute gaat door het bos met oude beukenlanen en langs heidevelden. Deze activiteit wordt gratis aangeboden en is volledig Corona-proof! De route en opdrachten kun je hier downloaden.
Doe-opdrachten voor kinderen
Speciaal voor kinderen bieden we leuke doe-opdrachten met een knipoog naar de natuur. Gekoppeld aan het seizoen verzinnen we steeds weer wat anders en nu in coronatijd zorgen we voor extra buitenplezier (dichtbij) huis. Superhandig is ook dat overal een voorbeeld bij staat, zodat je precies weet wat je moet doen. Wat ga jij deze voorjaarsvakantie doen?
Lekker naar buiten:
Ganzen spotten
Modderfiguur maken
Nestmateriaal zoeken
Bomen maken van takken
Kidsproof uitjes speciaal voor jou geselecteerd
Kidsproof Fryslân en It Fryske Gea gaan samen de natuur in. Op zoek naar de leukste gezinsuitjes en weetjes over én in de Friese natuur. Want hoe weet je nou of een activiteit écht leuk is? Dan moet je bij de Kidsproof-reporters zijn. Kinderen stellen namelijk altijd de beste vragen en weten wat cool is. Gewapend met een videocamera gaan ze op pad met een natuurgids van It Fryske Gea, gericht op een interessant onderwerp. We trappen in maart af met de otter. Kan je niet wachten? Lees verder >>
Op Kidsproof Fryslân vind je de leukste activiteiten & plekjes in Friesland voor ouders met kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar. Alle toffe plekken (ook in It Fryske Gea) staan op de eropuit-pagina en in de uitagenda vind je de leukste activiteiten op datum. Nu vind je hier ook vooral veel tips voor thuis, zoals een vogeltaartje maken!
Mee doen met fotowedstrijd Kiek’es!
Lekker naar buiten en op zoek naar dat ene perfecte plaatje. Elke maand maak je kans op leuke prijzen als je mee doet aan onze fotowedstrijd Kiek’es! Dit kan in It Fryske Gea, maar ook dichtbij huis. De jury heeft een top 10 samengesteld van alle inzendingen van de maand februari. Tot en met zondag 28 februari kun jij hierop je stem uitbrengen, welke foto is jouw favoriet?
Vanaf maandag 1 maart begint er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Dan zijn we op zoek naar jouw ode aan het Friese landschap. Succes!
Stinzenflora-monitor vanaf 19 februari van start
Steeds meer mensen kijken uit naar de vroege voorjaarsbloeiers die zich bij stinzen, staten en buitenplaatsen laten zien. Het tijdstip is alleen elk jaar anders en afhankelijk van het weer, daarom is de stinzenflora-monitor ideaal! Stinzenflora bekijken? Dan eerst even de website checken! Vanaf vrijdag 19 februari staat deze online. Lees verder >>
Natuurlijk (blijven) genieten in coronatijd
Onze bezoekerscentra, kantoren, vergaderlocaties en vogelkijkhutten zijn gesloten, maar de natuurgebieden van It Fryske Gea blijven gewoon open. Ondanks de voorschriften van het RIVM merken we meer drukte dan anders. Houd hiermee rekening. Wij geven alvast een paar handige tips om veilig op pad te gaan.
Houd de zeearend in de gaten
Op Valentijnsdag, de dag van de liefde, brachten wij de eerste nestcam beelden van de zeearenden in de Alde Feanen naar buiten. Tot 1 maart zijn er meerdere sneakpreviews van de eerste beelden op het zeearendnest te bekijken, waarna op 1 maart de livestream van ‘Beleef de lente in It Fryske Gea’ start!
Lees over wat er leeft in de Eanjumerkolken
In het najaar van 2020 is het door ’t Fryske Gea beheerde natuurgebied Eanjumerkolken onder de loep genomen. Studenten hebben in het kader van het project ‘Impuls voor Diadrome vissen’ een habitatinventarisatie verricht. Doel was inzage krijgen in de geschiktheid als opgroeigebied voor Paling en Driedoornige stekelbaars. Een van de onderdelen was het onderzoeken van voedselaanbod voor de vissen. Een steekproef is uitgevoerd om de abundantie van watermacrofauna in beeld te brengen. Hierbij zijn maar liefst 50 soorten waterroofkevers in de Eanjumerkolken ontdekt. Er werd zelfs een zeldzame soort gevonden!