Wat te doen met een pompoen?
Rond de herfst zie je ze als paddenstoelen (of pompoenen dus) uit de grond schieten. Stalletjes langs de weg waar je voor enkele euro’s een vrolijke pompoen kunt meenemen. Sommige worden decoratief gebruikt (denk bijvoorbeeld aan de griezelige lampions van Halloween) en soms wordt het als ‘nieuwe’ groente aangeprezen om te eten in een stamppot, geroosterd uit de oven, of als soep (met bijvoorbeeld salie en spek, nom nom).
Al wordt de pompoen door sommige keukenprinsen of prinsessen herontdekt als veelzijdige groente, een nieuwkomer is zij absoluut niet. Al meer dan 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling kweekten mensen pompoenen in Midden Amerika. De Europeanen maakten pas veel later kennis met de groenten van de Nieuwe Wereld. Pas in de 15e en 16e eeuw stak de pompoen (samen met groentes als de aardappel, de tomaat en mais) de oceaan over dankzij ontdekkingsreizigers, zoals Columbus en Vasco di Gama. De pompoen heeft enkele bekende broertjes en zusjes waaronder de komkommer, de meloen en de courgette.
De pompoen is onverwacht veelzijdig
Terug naar de pompoen. De meeste pompoenen zijn eetbaar, al is de ene soort wel lekkerder dan de andere (afhankelijk van de bereiding), maar enkele soorten zijn uitsluitend voor de sier geteeld. Let hier wel op wanneer je langs de weg een pompoen wilt kopen! De vrucht is vaak oranje, maar kan ook geel of groen van kleur zijn. De schil en het vruchtvlees zijn te eten. De pompoenplant is erg sterk en kan uitlopers tot wel 10 meter hebben. Deze uitlopers werden vroeger als één van de eerste verse groenten van het nieuwe seizoen gegeten. En dit is nog niet eens alles. De vrolijke gele bloemen van de pompoen zijn niet alleen goed voor bijen en andere insecten, maar ook eetbaar voor mensen. En de pompoenpitten (of zaden) zijn geroosterd niet te versmaden. De zaden zijn ook zeer olierijk. Er kan culinaire pompoenpitolie uit gewonnen worden.
Winterkost vol goede vitaminen
Momenteel is het hét seizoen van de winterpompoen. Gaar krijgt het de smaak van zoete aardappelen en met het oranje vruchtvlees zijn ze rijk aan betacaroteen, andere caretenoiden en zetmeelrijk. De vrucht is maandenlang houdbaar buiten de koeling. Van oorsprong is het een subtropische groente en moet ze niet zoveel hebben van de kou. De ideale temperatuur om een pompoen te bewaren is 15⁰C.
Pompoenenteelt ten behoeve van natuur
De pompoen is naast lekker en decoratief ook een nuttig gewas voor natuurinclusieve en biologische boeren. Zij passen het principe van vruchtwisseling toe om de bodem in balans te houden. Vruchtwisseling houdt kort gezegd in dat je op hetzelfde stuk grond, steeds andere planten teelt. Hierdoor hoeft de bodem niet steeds dezelfde voedingstoffen te geven en worden andere voedingstoffen weer gebonden. Vruchtwisseling zorgt er ook voor dat verschillende ziektes en plagen geen kans krijgen om te ontwikkelen, en dat scheelt weer bestrijdingsmiddelen. Het voorkomt bodemmoeheid.
Op de Botma Pleats, waar natuurinclusief en biologisch wordt gewerkt, worden om bovenstaande redenen heerlijke winterpompoenen geteeld. Extra reden voor de pompoenteelt is dat ze door de vele nectarrijke bloemen ook een goede drachtplant is voor bijen. Dit komt ten gunste van het Bijenproject waar de Botmapleats aan meedoet.
Een ‘eerlijke’ pompoen proeven?
Maak kennis met het pompoenpakket van ‘Uw Stadsboer Fryslân’. Ideaal voor het bereiden van een aantal heerlijke maaltijden. Kijk voor aanbieding en kortingscode op: www.uwstadsboerfryslan.frl/ledenactie-ifg
Tip: op Google staan diverse pompoenrecepten. Je kunt ze bakken, roosteren, stoven, grillen, pureren, soep van maken én zelfs in zoet gebak verwerken!