Zoeken pictogram Contact pictogram Favorieten pictogram 0 Webshop pictogram 0 Menu pictogram

Voor iedereen die van de Friese natuur houdt

Otterweetjes

Heb je weleens een otter zien zwemmen? Vast wel, maar dan in een filmpje of op de televisie. In het wild kom je hem niet gauw tegen. De otter is namelijk erg schuw en voornamelijk ’s nachts actief. Wil je meer weten over de otter, lees dan de leuke weetjes over dit prachtige dier.

Otterfamilie

De bekendste otter is de Europese otter, oftewel de visotter. Deze soort komt ook in Nederland voor. Helaas was deze otter op veel plaatsen uitgestorven, maar langzaamaan komt hij weer terug nu hij opnieuw is geherintroduceerd. De otter behoort tot de familie marterachtigen. In totaal zijn er wereldwijd 13 soorten otters. Andere soorten zijn bijvoorbeeld de zeeotter, de reuzeotter. De Aziatische otter en de dwergotter.

Goede zwemmers

Het eerste wat opvalt als je een otter ziet, is zijn mooie gladde slanke lijf. Daarmee kan bij supersnel zwemmen. Tussen zijn vijf tenen heeft de otter zwemvliezen. De lange stijve haren van zijn vacht zijn vettig, zodat het water van zijn lijf afglijdt. Ook zitten er luchtbelletjes tussen de haren, daardoor wordt zijn huid nooit nat. Een otter kan wel 400 meter onder water zwemmen zonder naar adem te hoeven happen. En zwemmend een snelheid van 11-14 km per uur. De oren en ogen kunnen tijdens het zwemmen worden afgesloten. Meestal blijft de otter minder dan 1 minuut onder water, maar hij kan het wel 4 minuten volhouden.

Speels

Otters zijn speelse dieren. Ze glijden graag van modderoevers af, springen over elkaar heen en rennen of zwemmen achter elkaar aan. Tijdens het spelen schreeuwen en krijsen ze tegen elkaar en maken een scherp fluitend geluid. Bij een serieuze vechtpartij hoor je vaak een hees, katachtig geblaas.

Territoria

De Europese otter leeft alleen en niet in een groep. Zijn territorium (leefomgeving) bakent hij af door sporen achter te laten. Dit doet hij bijvoorbeeld met geursporen uit zijn geurklieren, maar ook door uitwerpselen (spraints) achter te laten op opvallende plaatsen. Het territorium moet altijd een oever hebben met genoeg schuilplaatsen om de dag door te brengen en een plek om veilig jongen te krijgen.

Jonkies

Een otter krijgt gemiddeld twee tot drie jongen per keer. De moeder kan het hele jaar door zwanger raken en de draagtijd is 9 weken. Het nest, waarin de jongen worden geboren, ligt vaak verscholen in een hol in de oever of tussen boomwortels. Soms met de ingang onder water. De jongen zijn de eerste weken van hun leven blind en volkomen hulpeloos. Ze leven van de moedermelk. Zodra ze na ongeveer 3 maanden hun waterdichte vacht krijgen, leren ze van hun moeder zwemmen. Dan kunnen ze mee op jacht. Na ongeveer een jaar zijn ze zelfstandig. Vaak blijven de jongen nog enkele maanden in het territorium van de moeder tot ze uiteindelijk door haar worden verjaagd. Daarna moeten ze zelfstandig hun weg vinden. Een otter wordt gemiddeld 7 tot 8 jaar oud. In gevangenschap kan hij wel 14 tot 15 jaar oud worden.

Viseter

De otter eet het liefst vis. Hij is niet kieskeurig, maar kiest graag een eiwitrijke buit die hij makkelijk kan vangen. Kreeftjes en waterinsecten lust hij ook. Als hij geen insecten kan vinden, eet hij zelfs andere dingen zoals kikkers en muizen. De otter is onder water heel behendig. Hij achtervolgt zijn prooi in het water, drijft hem in het nauw, valt hem van onderen aan en grijpt hem met zijn scherpte tanden en kaken vast. Omdat het jagen en voortbewegen in het water veel energie kost, heeft een volwassen otter veel voedsel nodig.

Beschermd dier

In 1988 was de otter in ons land uitgestorven. Dat kwam door het verkeer, watervervuiling en verdrinking in fuiken. Sindsdien is er hard gewerkt om het water schoner te maken. Ook is de otter een beschermd dier geworden, terwijl er buiten Europa soms nog op gejaagd mag worden. In 2002 is (voor het eerst) een aantal otters uitgezet in Nationaal Park de Weerribben. Ook in andere gebieden zijn daarna otters uitgezet. Door deze inspanningen lever er inmiddels alweer ongeveer 185 otters in Nederland.


Help mee en schenk aan het Otterfonds

De otter een toekomst bieden in Fryslân, dat is het doel van het Otterfonds. Minder verkeersslachtoffers, schoner water, meer verbindingen tussen moerasgebieden en betere afspraken over de toepassing van fuiken en vallen. Zo houden we de otter in onze gebieden. Voor nu en later. Door alle ottermaatregelen versterken we de huidige otterpopulatie en indirect vele andere diersoorten. Lukt het de otter te overleven in onze natuurgebieden? Dan is het leefklimaat gezond! Benieuwd hoe schenken aan het Otterfonds werkt? Lees verder >>

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volg ons ook op:
Favorieten pictogram Webshop pictogram Chat pictogram Contact pictogram Lid worden
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies