Hermeandering van De Lende
Het project Hermeandering van De Lende is een belangrijke stap binnen de gebiedsontwikkeling van het Beekdal Linde. Hier werken de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, gemeente Weststellingwerf, It Fryske Gea, en de gebiedscommissie samen om de natuur in het beekdal te herstellen en te versterken. Het doel is om het unieke beekmilieu van De Lende in ere te herstellen en het gebied als natte ecologische verbindingszone weer tot leven te brengen.
Door de hermeandering brengen we de oorspronkelijke kronkels (meanders) terug in de huidige gekanaliseerde beek. Dit draagt niet alleen bij aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water, maar versterkt ook de ecologische waarde van de Lendevallei. Daarnaast wordt het gebied aantrekkelijker voor zowel recreatie als biodiversiteit.
Ingrepen
In het project worden verschillende ingrepen gedaan om De Lende weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen:
- Herstel van de meanders: de oude bochten van de beek worden opnieuw uitgegraven en omgeven door natuurvriendelijke oevers.
- Aanleg van petgaten: ook wel trekgaten genoemd, deze waterpartijen versterken de ecologische waarde van het gebied.
- Nieuwe faciliteiten voor recreatie: er komen twee nieuwe fietsbruggen en een kanosteiger, zodat bezoekers de natuur van dichtbij kunnen beleven.
- Milieuvriendelijke aanpak van grondverplaatsing: om verstoring van de natuur te beperken, wordt de vrijgekomen grond hydraulisch verpompt naar de nabije Lendepolder. Deze innovatieve werkwijze minimaliseert transportbewegingen in het gebied en reduceert de milieubelasting.
Gewenste resultaten
Het hermeanderingsproject zal resulteren in een ecologisch gezonder beekdal met schoon oppervlakte- en grondwater. De herintroductie van de oorspronkelijke kronkels brengt een natuurlijke dynamiek terug in de Lende, wat leidt tot een rijke biodiversiteit van zowel flora als fauna. Dit project creëert een gunstige omgeving waarin internationaal zeldzame natuur kan floreren.
De rol van de Lende als natte ecologische verbindingszone wordt hiermee aanzienlijk versterkt, en het beekdal verandert in een levendig, aantrekkelijk landschap voor zowel mens als natuur. Met deze hermeandering dragen we gegarandeerd bij aan de Kaderrichtlijn Water-doelen voor een duurzame en veerkrachtige leefomgeving.