Versterken Friese IJsselmeerkust: aanleg moerasgebieden Mokkebank
De Mokkebank is een natuurgebied aan de Friese IJsselmeerkust langs de Wieldyk tussen Laaksum en Bakhuizen. In dit gebied starten we na de zomer van 2024 met de aanleg van een nieuw moerasgebied vol variatie en met een natuurlijk waterpeil en een vispassage. Dit zal een flinke impuls geven aan het leefgebied voor vissen en vogels en krijgen visjagers, zoals de zwarte stern, weer meer kans. Dat is hard nodig want sinds de afsluiting van de Zuiderzee, verslechterd de natuur en brokkelt de kust af (erosie).
Maatregelen
Er worden twee nieuwe gebieden met een slenkenpatroon aangelegd om extra, natuurvriendelijke, oevers te creëren. Met het natuurlijke waterpeil in deze gebieden ontstaat er een nattere situatie in de winter en het voorjaar met een natuurlijk waterpeil. Hierdoor komt er een variatie in leefgebieden en in beplanting. Harde oevers worden weer zachter en natuurlijker. Kortom, de IJsselmeeroever wordt weer een stukje natuurlijker én veilig.
Vispassage
Op de Mokkebank komt een vistrap met een verbinding naar de polders. Jonge vissen krijgen hiermee een plek om op te groeien en vervolgens verder te trekken. Die verbetering van de visstand is ook weer gunstig voor visetende vogels, zoals visdieven, zwarte sterns, dwergmeeuwen en zeearenden.
De maatregelen bij de Mokkebank brengen het doel, meer rust en ruimte voor natuur – voor vissen en vogels – in het IJsselmeergebied, dichterbij.
Recreatie
Vogelkijkhut De Mok wordt meer naar de IJsselmeerkust verplaatst. De gemeente Súdwest-Fryslân zorgt voor een wandelverbinding via een struinpad langs de nog in het landschap zichtbare oude (vlucht)haven van Laaxum. In de haven in het dorp Laaxum is in 2024 al een zwemtrap aangelegd om veilig te kunnen zwemmen vanaf de dijk.
Samenwerking
Het project Mokkebank is onderdeel van het programma Versterken Friese IJsselmeerkust. Naast het Rijk, de provincie Fryslân en de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren is dit project mede mogelijk gemaakt met steun van de Postcode Loterij in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. It Fryske Gea is als beheerder van het gebied nauw betrokken bij de realisatie.