Meer ruimte voor natuur en water in Wielsicht
Wetterskip Fryslân startte 1 november 2023 met werkzaamheden in Wielsicht, onderdeel van het Natura 2000-gebied de Grutte Wielen. Het gebied is ingericht als zomerpolder, met in de winter een open verbinding naar de Friese boezem (stelsel van meren, vaarten en sloten).
Naast de inrichting van de zomerpolder legde het waterschap ook natuurvriendelijke oevers aan en werd, waar nodig, de polderdijk om het gebied verbeterd. Zo wordt het water schoner, verbetert de biodiversiteit en is het gebied beter beschermd tegen wateroverlast en watertekort.
Droge voeten en schoon water
Het waterschap heeft het gebied met een oppervlakte van in totaal 28,5 hectare ingericht als zomerpolder, met in de winter een open verbinding naar de Friese boezem. Hierdoor krijgt de polder een natuurlijker peilbeheer. Van het gebied is 19,4 hectare inzetbaar als waterberging. Zo kan er in de winter bij extreme neerslag extra boezemwater worden geborgen, en in de zomer bij een zeldzame hoogwatercalamiteit ook als waterberging worden ingezet. Om meer ruimte aan het water te geven is 1,6 kilometer aan polderdijk aangepast en verlegd.
Aanleg natuurvriendelijke oevers
Wetterskip Fryslân legde in het gebied 5,5 hectare aan natuurvriendelijke oevers aan. Dit zijn luwe ondiepe waterzones die fungeren als paai- en opgroeiplaats voor vissen en de waterkwaliteit verbeteren. Dit werk draagt bij aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water en Natura 2000.
Het waterschap paste het gebied in samenwerking met It Fryske Gea aan, voor verbetering van de natuurwaarden. De wandelpaden zijn ook aangepast aan de nieuwe situatie, zodat het gebied toegankelijk blijft voor wandelaars.
Tijdelijke afsluiting wandelpaden
Aannemingsbedrijf Van der Meer BV uit Scharnegoutum voerde het werk uit. Na de werkzaamheden is het wandelgebied weer toegankelijk. Kijk voor meer informatie ook op www.wetterskipfryslan.nl/wielsicht
Programma voor Plattelandsontwikkeling
De werkzaamheden zijn medegefinancierd uit het programma voor Plattelandsontwikkeling (POP3). De totale geraamde projectkosten zijn ca. een miljoen waarvan maximaal 370.000 euro wordt gesubsidieerd uit het programma voor plattelandsontwikkeling (POP3).
Het resultaat
De werkzaamheden in het natuurgebied zijn afgerond door Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân. In de winter heeft het gebied nu een open verbinding met de Friese Boezem: het stelsel van meren, vaarten en sloten. Ook werden natuurvriendelijke oevers aangelegd en is de polderdijk om het gebied verbeterd. Zo wordt het water schoner, verbetert de biodiversiteit en is het gebied beter beschermd tegen wateroverlast.
Maak een wandeling door het gebied en ontdek meer over dit project op het nieuwe informatiebord bij de ingang.