Zoeken pictogram Contact pictogram Favorieten pictogram 0 Webshop pictogram 0 Menu pictogram

Voor iedereen die van de Friese natuur houdt

World Fish Migration Day

Wist je dat de paling tijdens zijn leven een enorme wereldreis maakt tot wel 6.000 kilometer? Hij zwemt van zoet naar zout water om op verschillende plekken op te groeien en eitjes te ‘leggen’. We noemen dit ook wel vismigratie. Op zaterdag 24 oktober vertellen we je hier meer over tijdens de ‘World Fish Migration Day’ oftewel Wereldvismigratiedag. Een internationale dag die in het teken staat van de trekvis. Speciaal op deze dag hebben we leuke (online) activiteiten, zodat jij meer leert over de trekvis. En je kan thuis meedoen. Kijk snel verder!

Ga jij mee op reis?

Lyske van It Fryske Gea en Chrisje van de Waddenvereniging nemen je tijdens ‘World Fish Migration Day’ mee op reis in de onderwaterwereld van de trekvis. In onderstaande filmpjes laten ze leuke waterproefjes zien. En je kan thuis meedoen! Wil jij weten wat er gebeurt als een vis van zoet naar zout water trekt of andersom? Bekijk dan het filmpje met het waterproefje ‘zoet en zout’. Of wil jij kunnen ruiken als een vis? Dat zie je in het filmpje met het waterproefje ‘ruiken als een vis’. Ga jij mee op reis?

Stappenplan waterproefje ‘zoet en zout’

Wat heb je nodig?
2 glazen
Water (drinkwater)
Zout
Theelepel
Komkommer

Wat moet je doen?
1. Vul de 2 glazen met drinkwater (zoet).
2. Schep dan 3 theelepels zout in 1 van de glazen. Goed roeren, totdat het zout is opgelost.
3. Schil de komkommer.
4. Snij de komkommer in plakjes. In het filmpje gebruiken we 6 plakjes.
5. Doe 3 plakjes komkommer in het glas met zout water.
6. Doe de andere 3 plakjes komkommer in het glas met zoet drinkwater.
7. Laat dit 10 tot 15 minuten staan.
8. Haal de plakjes uit het water en kijk wat er is gebeurt met je komkommer!

Stappenplan waterproefje ‘ruiken als een vis’

Wat heb je nodig?
4 bakjes
1 glas
Water
Zout
Theelepel

Wat moet je doen?
1. Vul het glas met drinkwater.
2. Schenk een beetje water uit het glas in bakje 1.
3. Schep 1 lepeltje zout in het glas met water.
4. Schenk het water met zout in bakje 2.
5. Schep nog een lepeltje zout in het glas met water.
6. Schenk dit water met in bakje 3.
7. Schep dan een laatste lepeltje zout in het glas met water. Nu is het water bijna net zo zout als de zee.
8. Schenk dit water in bakje 4.
9. Schuif de bakjes voorzichtig door elkaar, zodat je niet meer weet welk bakje 1, 2, 3 of 4 is.
10. Dip je vinger in een bakje en proef hoe zout het water is.
11. Doe dit bij alle bakjes.
12. Zet de bakjes dan op volgorde van het minste zout naar het meeste zout.
13. Laat andere ook proeven. Klopt je volgorde? Dan kan je net zo ruiken en proeven als een vis!

Alvast meer weten over vismigratie?

Wil je nog meer leren over de trekvis en de Vismigratierivier? Bekijk hieronder dan een leuk filmpje over blije vissen of ga mee op online-excursie met vrijwilliger Tinus van It Fryske Gea.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volg ons ook op:
Favorieten pictogram Webshop pictogram Chat pictogram Contact pictogram Lid worden
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies