
De Warkumerwaard – net ten noorden van Elfstedenstad Workum gelegen – is een parel van It Fryske Gea. De voormalige zandplaat die ooit te midden van een zoute Zuiderzee lag, is sinds de aanleg van de Afsluitdijk droog komen te liggen en zo ontstonden de Warkumerbinnen- en bûtenwaard.
Gescheiden door de zomerdijk
Op de binnenwaard vind je vooral schrale – want onbemestte – graslanden waar nog zoutminnende planten als de zeeweegbree en de zilte waterranonkel groeien. De buitenwaard bestaat uit zandbanken en lint aan witte schelpenbanken. Dit gebied staat onder invloed van het IJsselmeerwater, vergelijkbaar met een kwelder aan de Waddenkust. Tussen de beide waarden is een kade opgeworpen die de gebieden van elkaar scheidt, de zogenaamde Simmerdyk.
Orchideeën
De maand juni staat op de Warkumerwaard in het teken van de kleur paars. Het is namelijk de maand waarop de orchideeën in bloei staan. Deze plant profiteert van de voedselarme omstandigheden in het veld. De prachtige bloemen van de orchideeën kleuren de velden paars en op sommige plekken zie je er tientallen bij elkaar staan. Benieuwd? Laat je verrassen door deze prachtige orchideeën in het veld en geef je op voor deze excursie.
Praktische tips van It Fryske Gea
- Deze wandeling duurt ongeveer 2 uren
- Je legt in totaal zo’n 6 kilometer af
- Het dragen van laarzen is verplicht
- Kleed je aan met verschillende laagjes, want er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding
- Draag bedekte kleding tegen de muggen
- Deelname is op eigen risico: je kunt natuur-verslaafd raken!