
Kom genieten van de Waddenzee ter hoogte van Peasens-Moddergat. It Fryske Gea organiseert een avondwandeling door het hooggewaardeerde natuurgebied Peazemerlannen. Zodra je over de Deltadijk bent, geniet je van een weergaloos uitzicht over het zilte kwelderlandschap. Ook in dit seizoen zijn er nog volop vogels die van de rust en voedselrijkdom op de kwelder profiteren.
Geen vieze voeten
Is wadlopen niet echt jouw ding? Ga dan op pad met een gids van It Fryske Gea. Samen leg je een route af, waarbij je langs de Waddenzee loopt, zonder dat je smoarche fuotten krijgt. Bij vloed staat het water tot aan de basaltdijk en bij eb blijft er een dikke laag slijk achter. Op andere plekken in de zomerpolder is het droger, daar zijn zoutminnende planten te zien. In de nazomer tonen zich op hun mooist. Denk aan de dieprode kleur van het schorrekruid, het donkerpaarse zeekraal en het lichtpaars bloeiende lamsoor. Ook zilverschoon bloeit er met z’n vrolijke gele bloempjes.
Verveling uitgesloten
Wandelend door de Peazemerlannen bij ondergaande zon, heb je steeds een oergryslik moai uitzicht. In de verte zie je Schiermonnikoog en de onbewoonde Engelsmanplaat liggen. Je ziet een roodgloeiende bol die achter de rijsdammen in zee zakt en de kokmeeuwen die uitrusten op de houten rijsdammen. De overgang van eb naar vloed zorgt er bovendien voor dat je je hier nooit hoeft te vervelen. Aan de rand van de dorpen Paesens en Moddergat, voelt het misschien als het einde van de wereld. Dat heeft als voordeel dat het hier – op wat vogels na – aangenaam rustig is.
Veiligheid
En dan te bedenken dat dit natuurgebied er officieel niet eens was geweest… het gebied was namelijk helemaal ingepolderd, maar dankzij een extreem zware storm ontstond er in 1973 een gat in de zomerdijk. Het gat dichten was te duur en hierdoor kreeg de Waddenzee vrij spel en ontstond dit natuurgebied. Maak je trouwens geen zorgen over de veiligheid: de naastliggende Deltadijk is intact en de kwelder van de Peazemerlannen biedt bescherming doordat zij de kracht van hoge golven breekt. Grote kans dat je hier later nog eens werom komt voor een mooie wandeling op eigen houtje.
Praktische tips van It Fryske Gea
- Deze natuurwandeling duurt ongeveer 2 tot 3 uren.
- Je legt in totaal ongeveer 6-8 kilometer over de kwelder af.
- Trek wandelschoenen aan omdat de ondergrond niet altijd vlak is.
- Het weer aan de kust kan ruig zijn, dus trek voldoende laagjes kleding aan. Want je weet: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding!
- Deelname is op eigen risico: je kunt natuur-verslaafd raken!