
Meer dan de helft van de wereldpopulatie grutto’s broedt in weilanden in het noorden van Nederland. Grutto’s houden van ouderwets greppelland met kruidenrijk gras en een natte bodem. De Mûntsebuorsterpolder die langs het water van de Oudegaasterbrekken gelegen is, is daar een goed voorbeeld van.
Sjouwen langs de meren
De Oudegaaster Brekken, de naam van een langgerekt meer dat zich tussen Oudega en Workum in het zuidwesten van onze provincie bevindt. Als je door de aangrenzende Mûntsebuorsterpolder loopt, heb je altijd aan de ene zijde de zeilbootjes en aan de andere zijde de kerktoren van Blauwhuis aan de horizon. Tijdens deze mooie wandeling langs het water en door de bûnte greide vertelt de excursieleider van It Fryske Gea je alles over de weidevogels die in de polder aanwezig zijn.
Te weinig jongen worden groot
Wij Friezen zijn trots op de koning van de weide, maar desondanks gaat het slecht met de stand van de grutto en de andere weidevogels als de kievit, tureluur en scholekster. Door het veranderende landschap, worden er in ons land te weinig weidevogels groot. Om gruttokuikens te helpen overleven, neemt It Fryske Gea speciale maatregelen in broedgebieden zoals de Mûntsebuorsterpolder.
Bij de weidevogels thuis
Benieuwd hoe het ideale leefgebied van de weidevogel eruit ziet? Zie in de Mûntsebuorsterpolder wat It Fryske Gea in samenwerking met de lokale boeren allemaal doet om voor veiligheid, voedsel en rust te zorgen. De waterstanden worden hier bewust hooggehouden en het landschap wordt open gehouden. De boeren die in deze polder land pachten, mogen pas maaien als alle kuikens vliegvlug zijn en het bemesten van de bodem gebeurt op natuurlijke wijze door het jongvee dat hier zomers graast. Door dit soort maatregelen ontstaat een weiland met een rijke bodem vol kruiden en insecten waar de weidevogels genoeg eten kunnen vinden. Dat is ook wel nodig, want gruttokuikens eten maar liefst 5.000-12.000 insecten per dag!
Praktische tips van It Fryske Gea
- Deze wandeling duurt ongeveer 2 uren
- Trek wandelschoenen aan
- Niet rolstoelvriendelijk
- Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen
- Kleed verschillende laagjes kleding aan, want er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding
- Deelname is op eigen risico: je kunt natuur-verslaafd raken!