
Natuurgebied Fjirtich Mêd heeft de afmeting van 40 mêd, een oude Friese vlaktemaat voor de hoeveelheid hooiland die een maaier op een dag met de zeis kon maaien. Gezien dat in de meeste gevallen een halve hectare was, zal dit deel van het Nationaal Park ongeveer 20 hectare beslaan. It Fryske Gea organiseert er een natuurwandeling met speciale aandacht voor vlinders en wilde bloemen.
Lappendeken van legakkers en petgaten
Er loopt een wandelroute om de Fjirtich Mêd, maar het gebied zelf is normaliter afgesloten. Met een natuurgids van It Fryske Gea heb je wél toegang tot het moerasgebied. Je treft er een patroon van legakkers en petgaten aan: het resultaat van de turfwinningswerkzaamheden in voorgaande eeuwen. Veel petgatten – ofwel oude veenafgravingen – zijn volgelopen met water en later kwam er verlandingsvegetatie in groeien: de perfecte biotoop voor gevleugelde insecten als dagvlinders en libellen.
Iedere vlinder z’n eigen waardplant
Vlinders zijn bijzondere insecten: vlindervrouwtjes hebben een gevoelig orgaantje aan hun pootjes waarmee ze geschikte waardplanten kunnen vinden om hun eitjes op te leggen. In moerasgebied de Alde Feanen komen maar liefst 450 verschillende plantensoorten voor, dat maakt de kans groot dat een vlinder hier haar favoriete waardplant kan vinden. De citroenvlinder bijvoorbeeld zoekt een vuilboom, terwijl de dikkopjes hun eitjes op grassen leggen. En wist je dat de door ons verguisde brânnettel voor maar liefst 28 vlindersoorten een waardplant is?
Bijzondere flora
Dat dit gebied normaliter afgesloten is voor publiek is niet zonder reden, de natuur kan hier (relatief) haar eigen gang gaan en er groeien bijzondere plantensoorten als ronde zonnedauw en klokjesgentiaan. De natuurgids zal je tijdens de wandeling wijzen op de wilde bloemen en andere soorten die dit gebied rijk is. Laat je verwonderen door de bijzondere natuur en stilte in dit prachtige stukje Nationaal Park De Alde Feanen!
Praktische tips van It Fryske Gea
- Deze wandeling duurt ongeveer 2,5 uur
- Goede wandelschoenen aantrekken is aan te bevelen
- Niet rolstoelvriendelijk
- Trek iets met lange pijpen en/of lange mouwen aan tegen de muggen, of gebruik een muggenspray
- Trek – ook in de zomer bij nat weer laarzen aan!
- Deelname is op eigen risico.