
Natuurgebied de Grutte Wielen ten oosten van Leeuwarden bestaat uit verschillende polders en meertjes die onderling verbonden zijn. Bekijk het gebied eerst vanuit vogelvluchtperspectief en ga dan mee op wandelexcursie door de Ryptsjerksterpolder met een gids van It Fryske Gea.
Natte verbindingszone
Natuurgebied de Grutte Wielen vormt een belangrijke verbindingszone tussen twee Nationale Parken: De Alde Feanen en het Lauwersmeergebied. Het gebied is daardoor een onmisbare schakel in de verspreiding van de waterdieren als de otter in de Fryske natuur. De aanwezigheid van de otter geeft trouwens aan dat It Fryske Gea de waterkwaliteit in dit Natura 2000-gebied aardig op peil heeft. Deze excursie leidt je door de weidse Ryptsjerksterpolder die onderdeel is van de Grutte Wielen. ’s Winters zijn het de schaatsers en de ganzen die hier de dienst uitmaken. Zodra het voorjaar begint, zijn het de greidefûgels die het stokje overnemen.
Vanaf de heuvel
Nadat je de Ryptsjerksterpolder bent binnengetreden via klaphek aan de Westerdyk, beklim je eerst uitkijkheuvel. No ha wy de hichte! Geniet van een prachtig uitzicht over de winterpolder die zomers bestaat uit schrale graslanden met hier en daar een waterplas, broekbosjes en wilgenstruweel. Deze polder wordt jaarrond begraasd door Exmoorpony’s, die in de zomer vaak veulens bij zich hebben lopen. Verder is het nu rustig: weidevogels als kieviten, tureluurs en grutto’s zijn immers al klaar met broeden.
Waar veen, klei en zand elkaar ontmoeten
Wel uitbundig in de zomermaanden zijn de planten in de Ryptsjerksterpolder. Met name langs de waterkant is er veel moois te zien tussen het riet, wandel langs de dotterbloemen en grote ratelaars. Dankzij de bodem – die in de Grutte Wielen bestaat uit verschillende grondsoorten, namelijk veen, klei en zand – vind je hier verschillende landschapstypen. Grasland en moeras trekken verschillende plantensoorten, maar ook verschillende vogels en insecten aan. Pak de loep er maar eens bij!
Praktische tips van It Fryske Gea
- Deze excursie duurt ongeveer 2 uren.
- Je maakt een wandeling van ongeveer 4 kilometer.
- Neem een verrekijker mee, en een loep als je die hebt.
- Trek geschikte kleding aan, in dit seizoen is bedekkende kleding ideaal i.v.m. insecten.
- Draag wandelschoenen en bij nat weer laarzen.
- Deelname is op eigen risico: je kunt natuur-verslaafd raken!