De Slachtedyk telt tien sylen (zijlen). Deze historische sluisjes werden bij stormvloed afgesloten met balken. Bijzonder aan deze zijlen is dat ze geen sluisdeuren hebben en daarmee altijd bevaarbaar waren en openstonden. Alleen bij hoogwater werden balken in tegenover elkaar gelegen sleuven gestapeld, waardoor een schot ontstond. Deze schotbalk hield het opkomende water tegen. Na de storm werden de balken opgeborgen in schotbalkhokjes, zodat ze veilig en droog bleven voor de volgende storm.
De sylen waren te vinden op de volgende locaties: Getswerdersyl, Kiestersyl, Skiepetille, Payesyl, Krommesyl, Tolsumersyl, Hidaardersyl, Boazumersyl, Sânleanstersyl en Dillesyl. Deze zijlen zijn in het landschap te herkennen aan de brug die over de sluis gaat. Ze vormen nu een kruispunt van waterweg en wandelpad in de Slachtedyk.
Tijdens een wandeling over de Slachtedyk kom je diverse sylen tegen, vaak met een schotbalkhok erbij, zoals bij de Tolsymersyl en de Boazumersyl. Helaas zijn niet alle zijlen behouden gebleven. Bij Getswerdersyl is een groot monument geplaatst op de plek van de verdwenen syl, dat het verhaal levendig houdt. Bij de Payesyl in de Arumervaart staat nog een historische wachterswoning. De Kiestersyl was de grootste en belangrijkste zijl van de Slachtedyk. De sluisdeuren stonden normaal gesproken open en gingen alleen dicht bij dreigend gevaar voor de zeewering. Tegenwoordig ziet de Kiestersyl eruit als een brug en valt op door de brede watergang van het Van Harinxmakanaal.