Vangnet voor snippen

De snippenflouw is een vangnet van 10 meter hoog en 28 meter lang, dat op een open plek in het bos opgehangen wordt. Rond 1920 waren er een kleine 20 van deze vangnetten in het Rysterbosk. In heel Gaasterland waren er zelfs tweehonderd. In 1921 kwam er een eind aan de jacht op houtsnippen en werden de snippenflouwen opgeruimd. Er staat vandaag de dag nog maar één snippenflouw in het Rysterbosk.

Ringonderzoek

De snippenflouw in het Rysterbosk wordt nog steeds gebruikt om de schuwe vogel te vangen, maar alleen voor ringonderzoek naar de trek van houtsnippen. Houtsnippen, met hun lange snavels en gedrongen lichaam, zijn goed te herkennen aan hun bruine, gestreepte veren die hen perfect camoufleren in het bos. Ze vliegen bij verstoring klepperend op vanaf de bosbodem. Tijdens de baltst laten mannetjes van hun horen met een zacht knorrend geluid, afgewisseld met een luide ‘nies’.

In de herfst trekken houtsnippen bij hun jaarlijkse reis vanuit Noordoost-Europa naar het zuiden bij voorkeur langs de kustlijn. Het Rysterbosk is op die route een plaats waar zij zich graag ophouden. Overdag houden de dieren zich schuil in het onderhout van het bos. ‘s Avonds begeven ze zich naar naburige graslanden om daar de hele nacht te foerageren. Bij het ochtendkrieken keren ze naar het bos terug. Daarom zijn de vogels alleen in de ochtendschemering te vangen, dat duurt slechts twintig minuten. Dat is het moment waarop de vogels in het vangnet terechtkomen.

Een groen hart voor het Friese landschap

Word vrijwilliger bij It Fryske Gea

Trots zijn wij op onze vrijwilligers! Zonder hen kunnen wij onze missie niet volbrengen: het beschermen, behouden en ontwikkelen van natuur en erfgoed. Draag jij het Friese landschap ook een groen hart toe?

Eropuit

Waar kun je deze snippenflouw vinden?

Gebied: Rysterbosk
  • accessible
  • directions_bike
  • pets
  • family_restroom
  • hiking
Rysterbosk
Het Rysterbosk is één van de bekendste wandelbossen in Fryslân. Het is een groots...
Lees meer