Van wandelbos naar lanceerplaats

In de herfst van 1944 transformeerde het Rysterbosk van geliefd en toegankelijk wandelgebied in Gaasterland naar een gebied wat verboden was te betreden. De omschakeling begon toen het bos plotseling werd afgegrendeld en voorzien van grote camouflagenetten bij de ingangen, waardoor de lokale bevolking en bezoekers nietsvermoedend werden buitengesloten.

De ingrijpende veranderingen gingen gepaard met strenge Duitse verordeningen die het dagelijkse leven in Gaasterlandsterk beïnvloedden. Ondanks de relatieve afwezigheid van permanente Duitse troepen in de regio, werd het Rysterbosk een cruciale locatie voor de lancering van de V2-raketten.

De eerste lancering in het Rysterbosk

Het was op maandag 25 september 1944 rond 19.00 uur dat de bewoners van Rijs en omstreken werden opgeschrikt door een intens donderend lawaai. Niemand wist eerst wat dit te betekenen had. Het was het geluid van de eerste gelanceerde V2 met als doel om zoveel mogelijk schade in Engeland aan te brengen. In totaal werden tussen 23 september en 21 oktober 1944 77 V2-raketten afgevuurd vanuit het bos.

Mislukte lanceringen

Niet alle V2-raketlanceringen verliepen volgens plan. Op drie plekken keerden de raketten, geladen met 1000 kilo aan springstof en 8000 liter raketbrandstof, als een boemerang terug naar het bos. Dit 13 meter hoge gevaarte veroorzaakte aanzienlijke schade. Zo vernielde het op zaterdag 30 september het Vredestempeltje. Dit is uiteindelijk herbouwd. Woensdag 11 oktober boorde een raket zich vlak naast het bos in de grond.

Op donderdag 19 oktober ging het weer mis en explodeerde de raket in het bos naast de Middenlaan, ook wel bekend als de Van Swinderenleane. Tot op de dag van vandaag is hier een gat in de laanbeplanting te zien.

Eropuit

Waar kun je deze sporen vinden?

Gebied: Rysterbosk
  • accessible
  • directions_bike
  • pets
  • family_restroom
  • hiking
Rysterbosk
Het Rysterbosk is één van de bekendste wandelbossen in Fryslân. Het is een groots...
Lees meer