De melk kookt over

Voor de wapendroppings werden strikte codes afgesproken. Ze gingen pas door als deze code op de juiste dag door Radio Oranje werd uitgezonden. De melk kookt over, dit was het signaal voor de Royal Air Force om naar het droppingsveld in Rotstergaast te vliegen. Op deze droppingslocatie, genaamd ‘Frying Pan’, was al eerder een poging gedaan, maar deze kon niet worden afgemaakt door te laaghangende bewolking. In de nacht van 30 op 31 maart 1945 was de locatie ‘Frying Pan’ opnieuw het doel.

Het weer was goed en piloot R.E. Starling kon zonder belemmeringen de droppingslocatie vinden. Toen ook nog de juiste signalen werden afgegeven (met rood-wit-rode lampen) werden 27 containers, van 250 kilo per stuk, aan parachutes uit het vliegtuig gedropt. Deze werden na ontvangst op de grond zo snel mogelijk leeggehaald. De helft van de goederen ging naar familie Eizema (die in de buurt van het droppingsveld woonde) en de andere helft werd verborgen in schuilkeldertjes op het droppingsveld zelf.

Vervoer over water en land

De goederen werden later vervoerd, zowel over land als water. Via de Rotstersloot gingen de wapens verschillende kanten op. Ze werden via het Easterskar over het Ondergronds Kanaal naar het westen verplaatst, maar ook richting het oosten via het Nannewiid en het Kleine Wiid. Daarnaast zijn er goederen naar het zuiden van de provincie vervoerd door ze over de Tsjonger te zetten. Heerenveen was  één van de locaties die wapens ontving. Over het water zaten de goederen verstopt in pramen met hooi als bedekking en via de weg werden de goederen met paard en wagen vervoerd. Geen enkele betrokkene is, voor zover bekend, gepakt bij het verbergen en vervoeren van de wapens.

Een locatie met een verhaal

Het blijft echter bij één succesvolle wapendropping op de ‘Frying Pan’ bij Easterskar. Later werden nog twee pogingen gedaan, maar helaas zonder succes. De vliegtuigen keerden terug naar Engeland omdat  de signalen van de lampen vanaf het veld niet klopten. Nu 75 jaar later is in het veld niets van deze geschiedenis te herkennen. Tegenwoordig is de droppingslocatie landbouwgrond, maar wel met een heel bijzonder verhaal. In de Tweede Wereldoorlog werden op deze ogenschijnlijke gewone grond, heldendaden verricht.

Eropuit

Waar kun je het droppingsveld vinden?

Gebied: Easterskar
  • accessible
  • pets
  • family_restroom
  • hiking
Easterskar
In het Easterskar kun je wandelen langs de oude petgaten, door het mysterieuze moerasbos...
Lees meer