1100m afrastering langs de E10 en Westerdyk
Om het natuurgebied de Grutte Wielen helemaal ‘otterproof’ te maken moet er nog 1100 meter extra afrastering worden geplaatst. Naar schatting kost de realisatie hiervan maximaal € 50.000,-. Bekijk project
Steun het Otterfonds
It Fryske Gea beschermt de Friese natuur, waaronder kwetsbare soorten. De otter is hiervan hét voorbeeld. Hij is met recht ambassadeur van schoon water. Is de waterkwaliteit goed, dan kan de otter overleven en veel andere dieren met hem. Hij staat bovenaan de voedselketen. We zijn ‘grutsk’ dat deze toppredator zich thuis voelt in onze natuurgebieden. De otter blijft niet altijd op één plek, hij trekt rond op zoek naar vis en nieuwe leefgebieden. Daarbij komt hij autowegen tegen met als gevolg teveel verkeersslachtoffers. Landelijk verdwijnt per jaar 1/3 van de otters als we niks doen.
Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Dit doet It Fryske Gea met jouw donatie
De otter stierf in 1988 uit en is in 2002 geherintroduceerd. Met succes, hij hoort bij ons waterrijke land! Vanuit het Otterfonds zorgen we voor veilige verbindingen tussen natuurgebieden. Op risicovolle oversteekplaatsen realiseren we i.s.m. partners faunapassages , zodat de otter veilig kan oversteken. Een faunapassage bestaat uit een buis onder de weg door met aan weerskanten afrastering om de otter er naartoe te begeleiden. Beelden van wildcamera’s laten zien dat het werkt!
Zodat nog vele generaties er van kunnen genieten!
“Ik schrok van het feit dat in Nederland maar 450 otters leven, waarvan 150 in Friesland en dat er per jaar landelijk 1/3 wordt doodgereden. Dat moet anders!”
Succesverhaal
Op het gebied van ottervoorzieningen is de afgelopen vier jaar veel bereikt. Op meerdere plaatsen in de Provincie speelde It Fryske Gea een belangrijke rol om voorzieningen te realiseren. Samengevat hebben we nu meegeholpen om zeven otteroversteek-knelpunten op te lossen. Nog eens drie staan voor de komende tijd in de planning.
“Natuur dichtbij huis vind ik belangrijk. Ook voor mijn (klein)kinderen later. Ik steun daarom graag de otter en zijn toekomst in onze provincie.”
Succesverhaal
Dankzij de crowdfundingsactie ‘doneer vis voor Abby’ heeft weesotter Abby de juiste zorg gekregen! We hebben haar na een periode van aansterken veilig terug kunnen zetten in de beschermde natuur van It Bûtefjild.
Benieuwd hoe dit ging?
Wat ons bezig houdt
Om de kwaliteit van de gebieden te behouden en/of te verbeteren worden er regelmatig beheerswerkzaamheden uitgevoerd. Het reguliere onderhoud bestaat onder andere uit het maaien van hooilanden, verweiden van vee, blessen van bomen en onderhoud van wandel- en fietspaden. Naast het reguliere onderhoud is het soms noodzakelijk om grootschalige ingrepen te doen.
Bescherm het Friese landschap