Op pad met It Fryske Gea via online-excursies

De Friese natuur leeft volop! Om hiervan in coronatijd zoveel mogelijk te genieten en dat veilig te doen, bieden we online-excursies aan. Directeur Henk de Vries neemt je mee als speciale gids vanuit het Easterskar. Daarnaast kan je op pad met onze 'echte' gidsen.

Hoe het werkt

Elke excursie duurt 30 tot 45 minuten en heeft zowel een educatief als recreatief karakter. Fryslân kent zeer afwisselende gebieden, dus zorgt het thuis zeker voor het vakantiegevoel waarnaar we zo uitkijken. Verder zijn de online-excursies gratis, geschikt voor jong + oud en in het Nederlands.

  • Waar: het Easterskar
  • Met wie: Henk de Vries (directeur It Fryske Gea)
Online-excursie door het Easterskar

De eerste online-excursie heeft als uniek decor het Easterskar. Henk de Vries laat weten dat dit moerasgebied, op steenworp van Heerenveen, één van zijn persoonlijke favorieten is. Waarom dit zo is, dat onthult hij graag persoonlijk door het te laten zien en erover te vertellen. Ook bezoeken we vogelkijkhut de ‘Skiere Goes’ en de zwaluwwand. Hier kijk je uit over prachtige waterpartijen waar vele vogels zich thuis voelen. En ook de otter! Zijn oversteekplek vertelt wellicht meer. Daarnaast kent het gebied een waardevolle geschiedenis, prachtige flora en doen we er alles aan om dit zo te houden. Dit en nog veel meer staat op het programma.

Online-excursie door het Ketliker Skar

Riemer’s verhaal begint bij de natuurmuur van het Ketliker Skar. Wat dit precies is? Je ontdekt het terwijl jullie op pad zijn. Naast de onverharde paden dwars door de afwisselende natuur – met allemaal hun eigen sfeer – lopen we ook een stukje over het rolstoelpad. Niet iedereen weet dat je zo heerlijk van de rust in het gebied kan genieten. Terugdenkend aan vroeger toen de familie Bieruma hier nog leefde en op zoek naar de zonnedauwplantjes aan de slenk. Daarnaast krijg je een kijkje achter de schermen. Wat doen we hier bijvoorbeeld aan het beheer van de natuur en hoe komt het dat de brem en de stekelbrem verdwijnen? De Nederlandse landgeiten en de schaapskudde in het gebied vertellen het je niet, wel helpen ze ons.

Online-excursie op het Noarderleech

Vanaf de bunker is het uitzicht over het Noarderleech fantastisch. Die bezoeken we dan ook sowieso! Klaas kent de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en vertelt hierover graag. Er schuilen prachtige herinneringen in dit weidse en ruige gebied. Misschien dat we ook wel even binnen in de bunker mogen spieken. Niet alleen als gids, maar ook persoonlijk bezoekt Klaas dit unieke gebied geregeld, net zoals de ruim één miljoen vogels die hier komen om voedsel te zoeken en uit te rusten. En wist je dat ook de mens hier uit de natuur kan eten? Het verse groene zeekraal op de slikvelden smaakt goed 😉. Al wandelend kijken we goed om ons heen en leer je zeker meer!

Online-excursie over Landgoed Martenastate

Waar menigeen tijdens het stinzenflora-piekmoment een bezoekje brengt aan deze hotspot (officieel verdiende titel), is het buiten het bollenseizoen ook heerlijk op Landgoed Martenastate. Struin met Betty mee langs het slotsje, de tûnmanswente, de kerk en natuurlijk het prachtige park. Wij plegen hier met een groep vrijwilligers wekelijks onderhoud, waardoor alles er tiptop bij staat. Dit natuurpareltje is een al eeuwen oud landgoed in het dorp Koarnjum en Betty haar enthousiasme doet het herleven. Onderweg vertelt ze over de familie Martena, van wie het eigendom was en de bijzondere geheimen van deze groene oase op het oude land.

Online-excursie bij de Vismigratierivier

Tinus zijn excursie is bij de Afsluitdijk. Een uniek waterwerk dat staat voor de veiligheid van ons land tegen overstromingen, maar vroeger ook voor het creëren van meer landbouwgrond. Iedereen kent het wel, maar echt verkennen dat is wat anders. Ga daarom mee op pad en leer meer. Ontdek dat er naast voordelen helaas ook nadelen waren en zijn. De vissers bijvoorbeeld, die kregen het zwaar te verduren na de bouw van de dijk in de jaren '30 van de vorige eeuw. Het was een grote economische ramp en dat was niet alles. Ook ecologisch waren de gevolgen desastreust. De dijk was niet alleen een blokkade voor water, maar ook voor trekvissen. Tinus laat zien hoe dit komt en hoe de Vismigratierivier hierbij helpt. Kijk met hem mee naar de historische ontwikkeling van deze plek, maar ook vooruit de toekomst in! En natuurlijk nemen we ook een kijkje onder water.

Online educatief vermaak

De vakantie is in aantocht en al onze excursieleiders staan in de wacht. Sinds de intrede van Corona en het sluiten van de bezoekerscentra zijn ze niet meer als dusdanig op pad geweest. En dat terwijl de natuur en het deelnemen aan een activiteit, juist kan geven wat we nu missen. Genoeg reden om het roer om te gooien en onze natuureducatie-activiteiten online aan te bieden. Met als basiselementen: een natuurlijk decor en enthousiaste vrijwilligers die waardevolle kennis hebben.

Vrijwilligers Riemer van der Lei, Klaas van der Wolf, Betty Kooistra en Tinus Boomstra nemen jullie dan ook graag weer mee op pad. Het spreken voor een grote groep mensen via een camera is nieuw, maar in de vertrouwde ‘Fryske natuer’ durven ze het aan.

Wij wensen jou veel kijkplezier!

Tip: abonneer je op ons Youtube-kanaal en blijf op de hoogte van leuke natuurvideo’s!