Voorproefje op Terp fan de Takomst
Vandaag vierden we samen met de inwoners van Blije, de vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en alle andere betrokken partijen de realisatie van de bouw van de Terp fan de Takomst. Een gloednieuw klaphek, gemaakt door inwoners van Blije, werd ingehangen door directeur Henk de Vries van It Fryske Gea en bestuurslid Tjitske Andringa van de Vereniging Dorpsbelang Blije e.o.. Ook werd de Terp voorzien van 100 naambordjes door alle betrokkene. De officiële opening van de terp vindt plaats tijdens de Friese Triënnale Arcadia in 2022, maar dit was alvast een mooi voorproefje.
Project door en voor de mienskip
It Fryske Gea is als eigenaar van het gebied Noard-Fryslân Bûtendyks en toekomstig beheerder van de terp betrokken bij het project, dat met inzet van de Fryske mienskip gerealiseerd is. Het idee voor de terp is ontstaan bij een dorpeling. Stap-voor-stap werd de terp onderdeel van de identiteit van het dorp Blije. Met een bewonderenswaardige gemeenschapskracht – mienskip – en doorzettingsvermogen is het een prachtig voorbeeld van burgers die een droombeeld realiseren. Vandaag vereeuwigden de inwoners van Blije en andere betrokkenen hun naam aan de terp, met naambordjes op paaltjes langs de buitenring. Cultuurhistorisch medewerker Stefien Smeding en directeur Henk de Vries gaven de naambordjes van It Fryske Gea een plekje met uitzicht over de kwelder tot aan Amelân.
Neem alvast een kijkje
Kan je niet wachten om een bezoekje te brengen aan de terp? Dan heb je geluk! De officiële opening vindt plaats tijdens de Friese Triënnale Arcadia in 2022, maar de terp en het 1,5 kilometer wandelpad er naartoe zijn buiten het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli) toegankelijk voor het publiek. Dus trek je laarzen aan en neem gerust een kijkje. Je vindt de terp ter hoogte van het dorp Blije in het gebied Noard-Fryslân Bûtendyks.
Samenwerking
Dit project is een samenwerking van de Vereniging Dorpsbelang Blije e.o., de inwoners van Blije, Sense of Place, It Fryske Gea en Observatorium Rotterdam. Mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het BPD cultuurfonds, de provincie Fryslân en de gemeente Noardeast- Fryslân.