LIFE+ project ‘Booming Business’
Het LIFE+ project ‘Booming Business’ in De Alde Feanen is afgerond. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het verbeteren van de natuur, waterkwaliteit en bevaarbaarheid in het Nationaal Park. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen zijn de doelen behaald en zijn de resultaten inmiddels zichtbaar in het gebied.
‘Booming Business’: eerste resultaten zichtbaar in De Alde Feanen
Tijdens het project is 50 hectare waterriet hersteld in de Lytse Saiterpolder, Polder van der Berg en de Headampskampen. In de Wiide Fok en het Djippe Gat is 5 hectare geplagd om verruigde gebieden weer geschikt te maken voor veenmosrietlanden. Ook in de Koaiskrite werd 5 hectare waterriet opnieuw ingericht, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in het gebied.
Vooroever Grutte Krite
Een van de grootste stukken open water in De Alde Feanen is de Grutte Krite. Om de oostoever van de Grutte Krite te beschermen tegen afslag door de westenwind, is er een onderwaterkade aangelegd. Hierdoor ontstond een luwe zone van 3,5 hectare waar waterriet en andere waterplanten nu volop groeien, wat de ecologische waarde van het gebied verder versterkt.
Helofytenfilter Wyldlânnen
Het helofytenfilter van de Wyldlânnen is in twee fases gerenoveerd. Dit natuurlijke filter zuivert boezemwater via een rietveld voordat het de kwetsbare Blauwgraslanden bereikt. Dankzij de renovatie functioneert het filter weer optimaal, wat bijdraagt aan een betere waterkwaliteit in het gebied.
Baggeren in het gebied
Vanaf februari 2016 zijn twee belangrijke vaarwegen gebaggerd, waarbij in totaal 300.000 kubieke meter bagger is afgevoerd naar een weilanddepot in Oudega. Hierdoor is de waterkwaliteit verbeterd en is de bevaarbaarheid voor recreanten toegenomen.
LIFE+
Het LIFE+ project ‘Booming Business’ was een samenwerking tussen provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden, It Fryske Gea, STOWA en Wetterskip Fryslân. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het verbeteren van de natuur, waterkwaliteit en bevaarbaarheid in het Nationaal Park. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen zijn de doelen behaald en zijn de resultaten inmiddels zichtbaar in het gebied. Dit project is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van LIFE+, het financieringsinstrument van de Europese Unie voor het in stand houden van Natura-2000 gebieden. Het project is gestart op 3 september 2013 en geëindigd op 30 november 2019. Het totale projectbudget bedroeg 6,4 miljoen euro. De Europese Unie droeg 3,2 miljoen euro bij.