Erosie

De erosie zorgt er ook voor dat grote delen van de Warkumerwaard vaker overstroomd raken. Hierdoor spoelen nesten van belangrijke broedvogels, zoals de bontbekplevier, visdief en diverse weidevogels, weg. Daarnaast draagt de Warkumerwaard als vooroever bij aan de bescherming van de kust.

Door de erosie verliest de waard steeds meer van deze functie, wat ook gevolgen heeft voor de kustbescherming. De buitendijkse graslanden, kale of schaars begroeide delen, en slikkige randen verdwijnen geleidelijk. Hierdoor komt het landschap en de natuurwaarden verder onder druk te staan.

Maatregelen

Om de erosie van de Warkumerwaard tegen te gaan, worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  1. Aanleg van een ‘stormbroedkering’: een beschermingswal wordt opgeworpen met daarachter een beschermd gebied dat fungeert als foerageer- en broedgebied voor vogels. Dit gebied biedt tijdens stormen een hoogwatervluchtplaats voor soorten zoals de visdief.
  2. Versterken van de kustlijn: er worden maatregelen genomen om de huidige strekdam te versterken, zodat de erosie in het gebied afneemt en de kustlijn stabieler wordt.
  3. Ontgraving en herstel van slenken en sloten: deze aanpassingen helpen om de waterhuishouding in het gebied te verbeteren, wat gunstig is voor zowel de natuur als de bescherming tegen overstromingen.

Gerelateerde berichten

Meer over dit project

Meer over dit project en lees over hoe It Fryske Gea zich inzet voor het beschermen, beheren en ontwikkelen van de natuur en cultuurhistorie in Fryslân.

: Aanleg ‘stormbroedkering’ Warkumerwaard gestart
Aanleg ‘stormbroedkering’ Warkumerwaard gestart
De Warkumerwaard bij Workum is een waardevol natuurgebied aan de Friese IJsselmeerkust. Door erosie...
Lees meer
: Ideale broed- en paaiplek op de Mokkebank krijgen vorm
Ideale broed- en paaiplek op de Mokkebank krijgen vorm
Om van natuurgebied de Mokkebank de ideale broed- en paaiplek voor vogels en vissen te...
Lees meer