Roordapolder

Eind oktober 2021 was de inrichting van de Roordapolder bij De Hoeve als waterbergingsgebied klaar. ‘De polder ligt pal naast De Lende, onderdeel van de Friese boezem. Hierdoor was het gebied heel geschikt om in te richten als waterbergingsgebied. De polder werkt als een natuurlijke overstromingsvlakte in de benedenloop van het beekdal’, vertelt Michel Krol, districtshoofd bij It Fryske Gea.

Extremer weer

Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreme neerslag en watertekorten door droogte. Daarom onderzoekt het waterschap voortdurend de mogelijkheden in de buurt van de Friese boezem om meer water te kunnen bergen.

Met de herinrichting komt de Roordapolder vrij voor de Friese boezem te liggen. Bij hoge waterstanden in De Lende stroomt het water van de beek via een zogenaamde ‘voorde’ (doorwaardbare plaats) de Roordapolder in. Daarna vindt het verder zijn weg in de polder via nieuw gegraven slenken. De natuur bepaalt dus zelf wanneer het water het gebied ingaat, er komt geen menselijk handelen aan te pas.

Alle kleine bee(s)tjes helpen!

Steun het Friese landschap

Buiten wandelen, fietsen, varen, vogels kijken… het kan allemaal! It Fryske Gea laat je graag genieten van de prachtige natuur en cultuurhistorie. Een kleine donatie is al welkom om het Friese landschap te blijven beschermen.

50 olympische zwembaden

Tijdens de inzet als waterberging komt er gemiddeld een halve meter water in de polder te staan. De polder kan ongeveer 130.000 m3 water opvangen. Dat komt overeen met 50 olympische zwembaden vol water. Als de waterstand van De Lende weer zakt, zakt automatisch ook het waterpeil in de polder. Het water in de polder zakt heel langzaam, omdat het door een smalle buis terugstroomt naar de beek.

Nieuwe waterkering

Bij de inrichting van de Roordapolder als bergingsgebied is een nieuwe waterkering aan de zuidoostkant van het gebied aangelegd. Zo blijven de naastgelegen landbouwgronden droog als de polder wordt ingezet als waterberging. De bestaande waterkering rond de Roordapolder voldeed over een lengte van 1700 meter niet meer aan de veiligheidseisen en is met de nieuwe inrichting komen te vervallen als kering.

Natuurontwikkeling

De nieuwe waterkering is gemaakt van grond uit het gebied zelf. Hiervoor verwijderde Wetterskip over een grote oppervlakte de bovenste laag grond van 20 centimeter. Met het afgraven van deze grondlaag zijn ook de overtollige voedingsstoffen door het voormalige landbouwgebruik afgevoerd. Michel Krol: ‘Omdat het maaiveld nu dichter bij het grondwater ligt, kunnen zegges, riet en andere moerasplanten zich hier beter vestigen. Het gebied mag zich nu spontaan gaan ontwikkelen tot een afwisselend landschap met water, natte delen (moeras), rietruigtes en grasland. Hier profiteren onder andere de heikikker, grote modderkruiper, purperreiger, roerdomp, watersnip, otter en bruine kiekendief van. Bij de inrichting zijn belangrijke groeiplaatsen met zeldzame soorten als waterdrieblad gespaard.’

Gerelateerde berichten

Meer over dit onderwerp

Meer over dit project en lees over hoe It Fryske Gea zich inzet voor het beschermen, beheren en ontwikkelen van de natuur en cultuurhistorie in Fryslân.

: De Lende krijgt haar kronkels terug
De Lende krijgt haar kronkels terug
Gisteren werd de feestelijke aftrap gegeven voor het project ‘Hermeandering van de Lende’. Gedeputeerde...
Lees meer
: Vernieuwde fietspad langs De Lende officieel geopend
Vernieuwde fietspad langs De Lende officieel geopend
Het fietspad volgt de beek De Lende die voorheen recht door het landschap liep....
Lees meer