Bouwepet is een deelgebied van het meer dan 300 hectare grote moerasgebied Bûtefjild dat ten noordoosten van Leeuwarden is gelegen. Het is een jong natuurgebied met verassend oude elementen. Ga mee met een gids van It Fryske Gea en kom alles te weten over de geschiedenis en toekomst van dit gebied.
Geologisch monument
We starten bij het Geologisch monument. Als je goed kijkt, zie je dat de stenen van het monument in de vorm van de Scandinavische landen zijn gerangschikt, dat is waar al die stenen in de ijstijd vandaan kwamen. Door een landijsgletsjer werden ze naar Fryslân vervoerd. De stenen kwamen aan het licht toen er tijdens de ruilverkaveling nieuwe sloten werden gegraven. Natuurgebied Bouwepet is ook resultaat van de ruilverkaveling, je vind hier dus stokoude stenen in een natuurgebied van nog geen dertig jaar oud. Tijdens de excursie wandel je nog langs een ander overblijfsel uit de ijstijd: een pingo-ruïne.
Waterrijk
Het kronkelige watertje Bouwepet schijnt een restant van een oorspronkelijk veenstroompje te zijn. Het woord ‘pet’ in de naam, geeft aan dat er in dit gebied eerder turf werd gewonnen: het rechte water dat je hier aantreft moet in het kader van de turfwinning gegraven zijn. Rond het water vind je veel riet, lisdodde, liesgras, zwarte els en grauwe wilg: een ideaal leefgebied voor moeras- en watervogels. Verder bloeien er zomers bijvoorbeeld het vergeet-me-nietje, watermunt, pijlkruid en egelskop dat je herkent aan de stekelige bolletjes.
Ecologische hoofdstructuur
De belangrijkste functie van dit nog jonge natuurgebied is het vormen van een ecologische verbinding tussen de Grutte Wielen en het Ottema-Wiersmareservaat verderop in It Bûtenfjild. Diverse vogelsoorten maar ook zoogdieren zoals vleermuizen maken dankbaar gebruik van deze verbindingszone. En sinds kort kan Bouwepet – buiten het broedseizoen om – ook als tijdelijke waterberging worden ingezet als er risico op overstromingen is. Met z’n 85 hectare kan het ongeveer 160 olympische zwembaden vol water opvangen!
Praktische tips van It Fryske Gea
- Deze wandeling duurt ongeveer 2 uren.
- Trek wandelschoenen aan.
- Trek bedekkende kleding aan tegen steekmuggen.
- Deelname is op eigen risico: je kunt natuur-verslaafd raken!