Baas van het moeras

Tom is één van de mensen die vanaf de start betrokken is bij het Otterprogramma dat aan de basis staat van de herintroductie van de otter in Nederland. Ook monitort hij de aanwezigheid van de otter aan de hand van ottersporen. ‘En dit kun jezelf ook doen tijdens een wandeling’, vertelt hij enthousiast. It Fryske Gea geeft tips in een reeks informatiefilmpjes.’

Op zoek naar sporen

Samen met Tom nemen we een kijkje in het gebied. Ook zien we wat wordt gedaan om ze veilig de wegen over te laten steken. “Vorig jaar zijn in Fryslân maar liefst 69 otters doodgereden, bijna de helft van de populatie in onze provincie. En bijna evenveel als er jaarlijks bijkomen. Met rasters en droge faunabuizen proberen we dit probleem te tackelen.” We lopen nog maar net op de polderdijk of Tom stopt en wijst op een wissel. Duidelijk is te zien waar de otter uit het water komt en via een smal paadje, dat door het oversteken is ontstaan, het water verderop weer ingaat. Op de polderdijk zien we nog een paar wissels, ontdekken we spraints en waar is gekrabd. Dat we en passant ook nog een paartje blauwe kiekendief zien, is een cadeautje. Net als de otters gaan ook wij het moeras in waar we de sporen kunnen blijven volgen. Opgetogen is Tom bij een wissel die dwars door het moeras leidt en als hij bij de volgende sloot een verse spraint ziet. “Hier is hij net geweest. Zo vers, kijk en ruik maar eens .” Het stinkt niet, maar de geur echt benoemen is lastig.

Help mee en schenk aan het Otterfonds

De otter een toekomst bieden in Fryslân, dat is het doel van het Otterfonds. Minder verkeersslachtoffers, schoner water, meer verbindingen tussen moerasgebieden en betere afspraken over de toepassing van fuiken en vallen. Zo houden we de otter in onze gebieden. Voor nu en later. Door alle ottermaatregelen versterken we de huidige otterpopulatie en indirect vele andere diersoorten. Lukt het de otter te overleven in onze natuurgebieden? Dan is het leefklimaat gezond!